Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hamann pro nové BMW řady 5

Miroslav Kudělka
Diskuze (12)
Nová „pětková“ řada BMW je obdařena stylingem v novém stylu, ale i ten se dá dále šlechtit. Důkazem toho je firma Hamann, která připravila vzhledové i technické vylepšení.

Nová „pětková“ řada BMW je obdařena stylingem v novém stylu, ale i ten se dá dále šlechtit. Důkazem toho je firma Hamann, která připravila vzhledové i technické vylepšení.

Nutno přiznat, že nová pětka od BMW vypadá ve skutečnosti lépe než na fotografiích, ale vše se dá vylepšovat a tak si na ni mohou zájemci o individualizaci namontovat zajímavé aerodynamické doplňky firmy Hamann. Sada obsahuje klasické prvky kterými jsou přední spoiler minimalizující vztlak na přední nápravě, na bocích jsou použity nástavce prahů a záď zdobí střešní spoiler, křídlo na víku zavazadlového prostoru a pod nárazníkem je přidán další díl, který elegantně integruje dvojitou koncovku nového koncového tlumiče výfuku. Výrazně individualizující prvek jsou bezesporu kola, která jsou připravena ve čtyřech průměrech 17“ až 20“. Vrcholem nabídky jsou dělená kola PG3 o rozměrech 9Jx20 vpředu a 10Jx20 vzadu, pro které jsou doporučeny pneumatiky 245/30 ZR 20, resp. 285/25 ZR 20. Všechny menší průměry mají jednodílné ráfky.

Pro posílení sportovního vzhledu i vylepšení jízdních vlastností je nyní k dispozici sada progresivních pružin kombinujících standardní tlumiče. Tato sada snižuje podvozek o 40 mm na přední a o 20 mm na zadní nápravě. Brzy přibude do nabídky kompletně nové odpružení i s tužšími tlumiči a možností výškového nastavení v rozmezí 60 mm vpředu a 30 mm vzadu. Je možno dodatečně instalovat sportovní zkrutné stabilizátory, které minimalizují naklánění vozu v zatáčkách. Na kola přední nápravy jsou k dispozici nové duté a drážkované brzdové kotouče o rozměrech 355 x 22 mm se čtyřpístkovými třmeny, umožňující trvalejší brzdný výkon.

K těmto změnám je také potřeba dodat patřičný výkon motoru. Zatímco úprava pro typ 530d je ještě ve fázi vývoje, pro model 530i a chystaný 545i již jsou úpravy připraveny. Pro menší šestiválcový motor je k dispozici kit zvětšující objem na 3,3 litru a výkon na 210 kW (286 k) při 6200 ot/min. Také točivý moment se posunul výše na hodnotu 355 Nm při 4000 ot/min. Toto posílení umožňuje akceleraci z 0-100 km/h za 6 sekund a nejvyšší rychlost kolem 270 km/h. Pro větší osmiválec je připraveno zvýšení objemu na 5,0 litru, které přináší výkon 303 kW (412 k) při 6100 ot/min a točivý moment 535 Nm při 3900 ot/min. Dynamika tímto motorem osazeného sedanu se tak dostává na úroveň supersportů, když zrychlení z 0-100 km/h zvládne za 5,1 sekundy a dokáže uhánět až 285 km/h.

Pro zájemce jsou připraveny také hliníkové doplňky do interiéru, prvotřídní kožené čalouněni v jakékoli barvě a sportovní volant s airbagem.

Miroslav Kudělka
Diskuze (12)