Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Harley-Davidson má nižší zisk, překonal však odhady

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Výrobci motocyklů Harley-Davidson ve druhém čtvrtletí klesl čistý zisk na 248,3 milionu USD (5,5 miliardy Kč) z 258,9 milionu USD (5,7 miliardy Kč) před rokem, už šestý kvartál za sebou ale překonal odhady.

Americký podnik má však obavy z odvetných evropských cel. Evropská komise zařadila tyto legendární motorky na seznam výrobků, které zatížila cly v odvetě za americká cla na ocel a hliník dovážené z EU, a to se podepíše na nižších maržích, uvedla firma.

Zahraniční odbyt se ve čtvrtletí zvedl o 2,4 procenta na 29.546 motorek. Celkově se ale prodej o 11,3 procenta snížil. Tržby klesly o 3,3 tři procenta na 1,53 miliardy dolarů (33,7 miliardy Kč). Analytici očekávali výrazně horší výsledky.

Tradiční americká firma, založená před 115 lety, vyvolala v červnu hněv amerického prezidenta Donalda Trumpa. Oznámila tehdy, že část výroby přeloží do zahraničí. Příčinou byla pravděpodobně také odvetná evropská cla. Trump následně na twitteru pohrozil, že firmu v odvetě zdaní jako nikdy předtím.

Harley-Davidson očekává, že ziskové marže se letos budou kvůli clům pohybovat mezi devíti až deseti procenty. Loni činily ve stejném období 20 procent.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)