Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Havárie pod vlivem drogy - Pervitin za volantem

AutoProfi
Diskuze (85)
Na jaře roku 2006 se v západních Čechách stala závažná dopravní nehoda. Do cisternové soupravy, která sjížděla klesáním táhlou zatáčkou, narazil protijedoucí osobní automobil, který z neznámých důvodů vyjel do protisměru.

K nehodě došlo na silnici I. třídy s nedávno nově položeným, tedy zcela bezvadným a v době nehody naprosto suchým živičným kobercem. Na první pohled záhada...

Vozovka je v místě nehody rozdělena na tři pruhy - dvojice vedoucí do stoupání a třetí protisměrný v klesání, je široká 3 x 3600 mm, rozšířena oboustranně krajnicemi po 400 mm.

O energii střetu hovoří dostatečně ilustrativně fakta - velmi dynamický náraz malého vozu obsazeného řidičem a spolujezdkyní vyvrátil na tahači soupravy levé přední kolo, dále došlo k rozlomení pákového převodu řízení a řadě dalších škod. Ostatně rychloměr z osobního vozu zaseknutý na rychlosti kolem 95 km/h také o něčem vypovídá.

Neřiditelná souprava vyjela z komunikace do zalesněného prostoru. V budce řidiče zůstal uvězněný muž za volantem a jeho situaci by asi nikdo nechtěl zažít, protože nevěděl, zda z návěsu nezačal unikat přepravovaný náklad. Cisterna totiž přepravovala automobilový benzín a motorovou naftu, takže hrozba rozsáhlého a závažného požáru byla velmi reálná. Měl štěstí, nevelký únik přepravovaného benzínu nebyl provázen jeho vzplanutím. Řidič soupravy byl po nějaké době ze svého pracoviště živý vyproštěn. Hůře dopadla posádka osobního automobilu. Řidič na místě nehody zemřel (bylo mu 37 let), jeho spolujezdkyně (31) byla velmi vážně zraněna.

Nestačil reagovat

Řidič soupravy později vypověděl, že sjížděl klesáním k místu nehody přiměřenou nevelkou rychlostí. Vozidla, která tvořila jeho soupravu, byla v dobrém technickém stavu. Měl rozsvíceno předepsané osvětlení. Při rychlosti kolem 80 km/h měl aktivovaný retardér a odlehčovací výfukovou brzdu. Protijedoucí osobní automobil viděl, ale ten náhle vyjel do jeho jízdního pruhu. Bylo to tak nečekané, že nestačil nijak reagovat. Vlastní střet proběhl tak rychle, že jej nedokáže popsat přesně. Protijedoucí automobil do něj snad narazil čelně nebo bočně. Snažil se střetu zabránit vyhnutím se doprava, ale to mu naloženou soupravu rozkývalo. Skončil v levém příkopu, byly tam náletové břízky, které jej uvěznily v kabině - dveře budky řidiče byly zdeformovány. Jeho výpověď potvrdili i náhodní svědci, kteří projížděli v době nehody kritickým úsekem. Stejně tak stopy nalezené na místě nehody dosvědčily pravdivost jeho výpovědi.

Osobní automobil byl totálně zničen, o intenzitě nárazu svědčí mimo jiné skutečnost, že jeho motor byl nalezen několik desítek metrů od místa střetu. Na nákladní soupravě byl velmi závažně poškozen tahač. Kromě již popsaných poškození byla deformována a zkřížena budka řidiče, zkroucený rám, poškozena točnice, rozlámaná převodovka atd. Návěs, který tahač v době nehody táhl, byl deformován při vyjíždění soupravy ze silnice, především přední čelo nástavby a ve spodní části v oblasti stáčecích armatur.

K poškození vozidel je možno uvést, že celkový součet škod způsobených na všech třech vozidlech činil nejméně 1 800 000 Kč.

Rychlé vysvětlení

V prvních okamžicích ohledávání místa nehody nebylo vůbec jasné, proč k nehodě došlo nebo dojít mohlo. Pravdou ovšem je, že na přesné zjišťování příčin na místě takové těžké nehody není příliš času, důležitá je především záchrana osob, zajištění stop atd.

Situace se však začala vyjasňovat ještě v průběhu ohledání místa střetu. Při vyprošťování mrtvého řidiče a jeho zraněné spolujezdkyně z vraku osobního vozu nalezl jeden ze zasahujících hasičů v odkládací schránce před spolujezdkyní krabičku s igelitovými sáčky naplněnými neznámou krystalickou látkou. Nález byl pohotově zadokumentován fotograficky. Již v tomto okamžiku začalo být všem, kteří se na ohledání místa nehody a vozidel podíleli, jasné, že se asi bude jednat o klíč, který vysvětlí zatím nejasnou příčinu podivné jízdy osobního automobilu před nehodou. Předpoklad se splnil o něco později.

Pervitin viníkem

Odborným posudkem specializovaného pracoviště Policie ČR bylo mimo všechnu pochybnost rozborem obsahu zajištěných igelitových sáčků a zkoumáním vzorků krve a moče odebraných při pitvě zjištěno následující:

Zajištěná bílá látka v igelitových sáčcích je pervitin.

Řidič nebyl v době nehody ovlivněn alkoholem ani léky.

Řidič byl v době smrti silně ovlivněn požitým pervitinem.

Množství látky v moči bylo tak vysoké, že překročilo rozsah měřícího analyzátoru.

Zpracovatel posudku uvádí, že po aplikaci pervitinu dochází u narkomanů k odstranění únavy, zlepšení nálady a zvýšení bdělosti. Při vyšších dávkách (což byl tento případ) se dostavuje změna vnímání, nesprávné plnění úkolů, dostavují se závratě, podráždění a iracionální jednání. Mohou se objevit halucinace atd. Dodejme tedy, že požití pervitinu, zejména ve větším množství, způsobí stav, který znemožňuje bezpečné řízení motorového vozidla.

Usnesením, které k věci necelé tři měsíce po nehodě vydal policejní komisař, bylo trestní stíhání odloženo, neboť „trestní stíhání je nepřípustné vést proti tomu, kdo zemřel“.

Poškození nevinní

Tato tragická nehoda má ještě jeden aspekt, který ošklivě zatočí životem dalším lidem. Totiž osobní automobil byl v provozu na veřejné komunikaci bez zaplacení povinného pojištění zákonné odpovědnosti. Jeho majitel uvedl, že řidič, který se při nehodě zabil, mu vozidlo vzal bez jeho souhlasu. Dovolím si předpovědět, co bude následovat: škody způsobené nehodou zaplatí Česká kancelář pojistitelů a vyplacenou částku (ta bude nejméně tak velká, jako je uvedeno výše, v orientačním údaji není zahrnuto případné poškození přepravovaného zboží, část nákladu na přepravu poškozených vozidel, parkování poškozených vozidel ve střežených prostorách, poškození komunikace a jejího příslušenství...) bude vymáhat, nejspíše po majiteli vozidla.

DROGA PŘÍZNAKY ÚČINKY RIZIKA
Heroin, morfin - "herák", "háčko", prášek barvy bílé až po hnědou, způsob užívání: kouřením, šňupáním, nitrožilně. Morfium se vyskytuje v tabletách a prášku. Bez omámení, poruchy koordinace, zpomalená reakce, zúžení zornic, ospalost, stopy vpichů na rukou, pažích, nohách, bledá kůže. Celkový duševní a tělesný útlum, zklidnění, uvolnění, snížení či odstranění bolesti. Předávkování je smrtelné, rychle se tvoří závislost, poškození organismu, možnost infekce AIDS, hepatitidy, ztráta zájmu, kriminalita.
Kokain - "koks" vyskytuje se v krystalické práškové formě, způsob užívání - šňupáním, injekcemi. Pocení, sucho v ústech, zvýšený krevní tlak, euforie, rozšířené zornice, poškození nosní přepážky. Tělesná a duševní stimulace, zvýšení bdělosti, odstranění únavy, potřeba překotné činnosti, neklid, svědění, náladovost, agresivita. Vznik výrazné psychické závislosti, pocit pronásledování, halucinace, poruchy paměti.
Crack - kokainová báze - koncentrovaná směs kokainu, jedlé sody a vody; v krystalické formě určeno ke kouření Rychlý nástup příznaků jako u kokainu, extremní euforie, ztráta sebeovládání, rozšířené zornice, třas, agresivita. Tělesná a duševní stimulace, nespavost, potřeba překotné činnosti, svědění, pocity síly a nadřazenosti. Vznik výrazné psychické závislosti, agresivita, halucinace, poruchy paměti.
Konopí - marihuana, "tráva", "marjánka", hašiš - "haš" (obě drogy jsou produktem rostliny cannabis sativa, což je varianta indického konopí) Nepřirozená veselost, rozjařenost, rozšířené zornice, zrudlé oči, zrychlený tep, výrazně zvýšená chuť k jídlu, pot páchne po spáleném listí či trávě. Velmi odlišné dle typu drogy - obsahu účinné látky tetrahydrocannabion - THC od mírné euforie až po halucinace - nejčastěji zrakové. Zhoršení koordinace, postřehu, prodloužení reakčního času (riziko dopravních nehod), úzkosti a přeludy, možné psychické změny.
Pervitin - "perník", "péčko", "piko", droga české výroby ve formě krystalické látky nažloutlé barvy, užívána převážně nitrožilně. Jsou podobné jako u kokainu, zvýšený krevní tlak, rozšířené zornice, neklid. Také jako u kokainu, zvýšení bdělosti, potřeba překotné činnosti, po odeznění hlad, vyčerpání, deprese. Vznik výrazné závislosti bez zvyšování dávek, ale droga se užívá častěji; pocit pronásledování, agresivita, halucinace, poruchy paměti, infekce AIDS.
MDMA - "ecstasy", "extáze", velmi silná droga na bázi amfetaminu, halucinogenní, ve formě kapek, tablet či kapslí, užívá se ústy. Žízeň, rozšířené zornice, zrychlený tep, úzkost, panika, zmatenost, nespavost. Nadbytečná energie, zvýšená barevná vnímavost, psychóza a halucinace, změněné prožívání reality - včetně vlastní osoby, změny nálady. Obzvláštně nebezpečná pro diabetiky, možnost poškození mozkových buněk, vznik psychického návyku, poruchy sebeovládání.
LSD - "kyselina", "acid", ve formě malých tablet či malé plochy nasyceného papíru ("trip"). Rozšířené zornice, zrychlený puls, zrudnutí v obličeji. Poruchy vnímání různých smyslů, zejména halucinace, změněné prožívání reality, změny nálady. Nepředvídatelné chování, dlouhodobé psychologické účinky, riziko sebevražedného chování.
Lepidla, rozpouštědla - chemické látky, nejčastěji ve formě organických rozpouštědel, ředidel, lepidel, čistících prostředků, barev (toluen, trichlorethylen, benzín…). Chemický zápach z úst, dechu, šatů, zasněnost, opilé vzezření, rozšířené zornice, zarudlé oči, vyrážka v okolí úst a nosu, stopy chemikálií na rukou či oděvu. Psychický útlum, obluzenost, spavost, poruchy vnímání, agresivita. Nejčastějším rizikem je možnost předávkování s následnou těžkou otravou, poruchy orgánů (jater, mozku, plic a krve), funkční poruchy (zhoršení paměti, zvýšená únava).

Autor: Petr Ptáček

Foto: autor

AutoProfi
Diskuze (85)
28. 4. 2021 08:45
Drogy
To je strašný, když se něco takovýho stane. Zajímalo by mě, jestli je to těm lidem jedno, nebo jestli nedomyslí, že by se mohli vybourat. Ještě horší je, když narazí do jiného auta a odnese to nevinný člověk. Proto bych nikdy nesedl za volant pod vlivem. Řídím akorát pod vlivem CBD, které si objednávám z https://imunity2go.cz/…t/harmonelo-cbd/ ,ale to mi pomáhá, rozhodně neškodí jako drogy.
17. 8. 2007 17:55
Re: jiný pohled
asi jsi v zakladu blba a to uplne staci na to, aby te tu lide ignorovali
17. 8. 2007 17:53
Re: jiný pohled
jeste tu urazej nekoho, kdo rika pravdu....
Vis co je nejhorsi?Ze kvuli tomu debilnimu fetakovi ted muze mit ten kamionak blbej pocit, ze majitel toho tahace musel zapatit opravu, ze kvuli sjetymu idiotovy muselo bejt to vsechno okolo.
17. 8. 2007 15:26
Re: Nová Pražská
Taky taky-Clio.Nakonec,cemu jinemu by vyletel pri narazu motor,nezli Renaultu.
17. 8. 2007 14:46
Prehled
Proc v tom prehledu nejcastejcich drog nejsou Alkohol, cigarety a kava?