Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Heuliez v Ženevě 2006

Ondřej Láník
Specialista na střešní systémy, francouzská firma Heuliez, představila v Ženevě studii čtyřdveřového Peugeotu 407 s prosklenou skládací střechou. Výroba v této podobě je málo pravděpodobná, ale ne zcela vyloučená.

Macarena

Jestli ji využije ve svém výrobním Peugeot nebo jiná automobilka, to se nechme překvapit.

Studie Heuliez Macarena je postavena na bázi čtyřdveřového Peugeotu 407, ačkoli francouzská automobilka již představila také dvoudveřovou variantu této řady. Radikální zásah do konstrukce otevřel dlouhý interiér slunečním paprskům, a to i v případě, že je střecha nad hlavami cestujících. Je totiž tvořena třemi bohatě prosklenými díly, které se do sebe po stisku příslušného tlačítka ve voze, zasunou, aby se v zápětí ukryly v zádi. I potom zůstává pro zavazadla čtyř cestujících 300 litrů prostoru. Zadní víko se na rozdíl od mnoha dnešní vozů kupé-kabrio, otevírá pouze jedním-klasickým-směrem. Název Macarena je odvozen od typického pohybu rukou při tanci Macarena, který napodobují do sebe se skládající části rámu střechy.

Bezrámové dveře otevírají pohodlný přístup do luxusního interiéru, který je vybaven také dvěma LCD monitory pro cestující na zadních sedadlech. Zkrácené B-sloupky byly zpevněny příčnou výztuhou, ve které jsou navíc zabudovány čelní airbagy. I tak však jde o jeden z nejvíce otevřených automobilů, jaký jsme kdy na autosalonech viděli.

Heuliez otevřen v lednu 2006 novou výrobní kapacitu ve slovenských Trenčianských Stankovcích, kde je situována malá svařovna a kde vznikají komponenty karosérií, střešní díly a části sedadel.

Heuliez Group je dodavatelem různých karosářských komponent pro řadu automobilek. Týká se to například modelů Range Rover, Renault Modus, Peugeot 407 nebo vozu Citroen C6. Heuliez dodává části předních sedadel také pro Fordy Fiesta, Focus a Focus C-MAX.


Ondřej Láník