Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Honda Civic Si Concept: přivítejte nový Type-R

Libor Zezulka
Diskuze (21)
Honda si nenechala na autosalonu v Chicagu ujít příležitost a představila koncept osmé generace modelu Civic v nejvýkonnější verzi.

Civic osmé generace se vesele prohání na cestách v maskování a špionáží fotografové této skutečnosti patřičně využívají. Honda se proto rozhodla místo dalšího utajování představit na autosalonu v Chicagu studii nejvýkonnějšího modelu Si. Z fotografií jednoznačně vyplývá tvarová příbuznost s modelem Accord, kterou už potvrdily špionážní fotografie. Pokud si odmyslíme některé prvky, stane před námi nový sporťák, jenž respektuje sportovní dědictví Hondy a sdílí hodnoty současného Type-R.

Pod kapotou studie se ukrývá zážehový dvoulitr i-VTEC s výkonem 147 kW/200 k, jehož kvality dostatečně prověřilo působení v aktuálním Type-R. Silný a točivý motor posílá výkon na vozovku skrze šestistupňovou manuální převodovku. Koncept stojí na 18palcových kolech s pneumatikami 225/40, uklidnit z řetězu utržený civic pomáhají čtyřpístkové brzdy Brembo. Honda upozorňuje, že Civic Si Coupé, který přijde na trh v roce 2006 bude nejvýkonnější a nejrychlejší Si, které vypustila na silnici.

Určitě není bez zajímavosti konstatování, že vystavený exponát je na 90 procent shodný s novou generací, jež se bude vyrábět v několika karosářských verzích. Kromě čtyřdveřového sedanu bude v nabídce dvoudveřové kupé a kupé Si. Spíše americké zákazníky bude zajímat civic s hybridním pohonem, Evropanům se možná zalíbí civic poháněný na zemní plyn.

Libor Zezulka
Diskuze (21)