Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Honda roste, ale čeká problémy (výsledky za 1.čvrtletí)

Dan Vořechovský
Diskuze (5)
Japonským automobilkám se poslední dobou daří. Tento trend potvrdily i hospodářské výsledky Hondy zveřejněné minulý týden. Japonci však upozornili také na problémy, které je mohou v tomto roce potkat.

Druhý největší japonský výrobce automobilů Honda Motor Co. zaznamenala v posledním čtvrtletí svého loňského fiskálního roku pokles zisku o 20 %. Poptávka po jejích automobilech však byla rekordní a Honda vykázala sedmý rok po sobě historicky nejvyšší prodeje. Důvodem nesouladu byla velká jednorázová kladná položka (vládní dotace do penzijního fondu) zahrnutá do předloňského zisku za 4. čtvrtletí.

Příjmy Hondy dosáhly v uplynulém čtvrtletí hodnoty 26,1 miliardy dolarů a vzrostly tak oproti stejnému čtvrtletí předchozího fiskálního roku o 9,1 %. Samotné prodeje vzrostly o 6 % na 957 tisíc prodaných vozů. V Evropě prodala Honda meziročně o 17 % více automobilů, v USA vzrostly Hodně prodeje o 4 %. Ve Spojených státech nadále pokračoval trend posledních let, kdy Toyota s Hondou zvyšovaly svůj tržní podíl na úkor tradičních amerických automobilek General Motors, Ford a DaimlerChrysler.

Honda za celý loňský fiskální rok, který jí končí vždy poslední březnový den, utržila 94 miliard dolarů, což je o 12 % více než v předchozím roce. Čistý zisk klesl za stejné období o 0,8 % na 5 miliard dolarů.

Nepříliš příznivý je však výhled na probíhající fiskální období, který japonská automobilka zveřejnila společně s hospodářskými výsledky. Honda očekává, že jí letos zisk klesne o 3 %, a to navzdory očekávanému nárůstu tržeb o 6 %. Na vině bude silnější kurz jenu, vysoké ceny komodit a globální nárůst prodejů menších automobilů, kde jsou obecně nižší marže. Honda dále očekává, že do roku 2010 zvýší prodeje svých vozů na 4,5 milionu kusů ročně. V loňském roce prodala Honda celkem 3,55 milionu automobilů.

Dan Vořechovský
Diskuze (5)