Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Honda v Šanghaji: Luxusní SUV, zmenšený Accord a dvě MPV

Michal Fokt
Diskuze (1)
Spoustu novinek chystá na dubnovou výstavu Auto Shanghai Honda. Kromě sedanu speciálně pro čínský trh představí dva velkoprostorové modely a navrch malé SUV značky Acura.

Ačkoli vloni čínský trh rostl o polovinu méně, než se předpokládalo, přesto se stal nejdůležitějším na světě a japonské automobilky tak určitě nepotěšil odliv zájmu o jejich auta, způsobený bojkotem čínských zákazníků kvůli mezinárodnímu sporu o pár neobydlených ostrůvků Senkaku poblíž Taiwanu. Honda nejspíš i proto dá na šanghajském autosalonu, jenž začíná koncem dubna, hodně záležet - má připraveny hned čtyři důležité premiéry, nemluvě o dalších aktivitách v rámci společných projektů s lokáními výrobci Guangqi Honda and Dongfeng Honda.

Speciálně pro čínský trh má Honda připravenu premiéru nového sedanu, jenž vznikl na bázi loňské studie Concept C (China). Mělo by jít o auto o něco málo menší, než americký (a ruský) Accord, ale výrazně lacinější a vybavený výhradně motory 1,8 a 2,0 l, zkombinovanými s pětistupňovými převodovkami (MT i AT).

Další novinky už jsou důležité i pro zbytek světa. Po loňské premiéře studie Concept S (Stylish, Smart, Surprise), která vzešla z projektu Skydeck, se představí její produkční verze. Ta byla údajně navržena především pro Čínu, mělo by ale jít o celosvětově prodávaný model, nicméně jeho dovoz do Evropy je kvůli chystanému kombíku Civic Tourer nejistý. Jedná se o sportovně stylizované kompaktní MPV a předpokládá se, že by mělo nahradit model Stream, jenž se prodává už téměř sedm let.

Tyto produkční vozy doplní studie velkého MPV se zatím nezveřejněným označením, jejíž siluetu nám odhaluje oficiální skica. Téměř jistě se jedná o novou generaci velkoprostorového modelu Odyssey, jemuž bude letos už pět let.

Poslední novinka ponese logo Acura a soudě podle uvolněné skici půjde o sourozence modelu na bázi konceptu Honda Urban SUV, jehož produkční verze bude představena koncem letošního roku v Tokiu. V podání Acury bude zacílena na Audi Q3 a BMW X1.

Michal Fokt
Diskuze (1)
Avatar - TeeJay
10. 4. 2013 09:53
Stream
Je jasné, že velké MPV do Evropy nedorazí, když už tu nebylo tolik let, o Acuře nemluvě. Ale nástupce Streamu a FR-V by asi smysl dával a to i přesto, že se připravuje kombík. Osobně bych preferoval kombi, ale to kompaktní MPV vypadá tak dobře, že bych ho tady také docela rád viděl. Evropa downsizuje a pokud chce někdo odejít ze střední třídy, nepůjde do kompaktu, ale spíše do kompaktního MPV nebo SUV.