Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Honda uvádí bio-tkaninu pro automobilové interiéry

Ladislav Čermák
Diskuze (27)
Japonští inženýři úspěšně dokončili vývoj prakticky použitelné interiérové potahové látky, vyrobené z rostlin

Honda úspěšně vyvinula bio-tkaninu, která se hodí jako potahový materiál do interiérů automobilů. Tkanina na rostlinné bázi vykazuje vynikající trvanlivost a odolnost vůči slunečnímu svitu. Hlavní výhoda spočívá v tom, že vyrovnává emise CO2 vznikající spalováním při likvidaci použitého vozu, protože rostliny použité jako surovina pro výrobu těchto tkanin při svém růstu CO2 spotřebovávají. I přes tyto přednosti nebyly tkaniny na bázi rostlin pro automobilové interiéry průmyslově využívány kvůli obavám z omezené trvanlivosti a estetickým problémům, které se Hondě podařilo nyní překonat. Kromě povrchů sedadel lze tkaninu použít i pro vnitřní potažení dveří, střechy a na podlahové koberečky. Honda zavede bio-tkaniny do interiérů nejprve u svých nových vozidel s palivovými články a pak bude postupně tuto výbavu rozšiřovat na nové modely počínaje rokem 2009.

Honda se snaží snížit emise CO2 po celou dobu životnosti automobilu – od výroby a použití až k jeho likvidaci. Použití rostlinných surovin při výrobě umožní Hondě snížit množství energie potřebné k výrobnímu procesu o 10 až 15 % ve srovnání s výrobou polyesterových materiálů na bázi ropy.

Ladislav Čermák
Diskuze (27)
24. 6. 2006 11:22
Re: 3dv. Civic
:yes:
24. 6. 2006 10:54
Re: ČiVWaVA VW kožíšku
Tak už se uklidni a popros maminku ať ti vysvětlí, jak se máš chovat mezi dospělejma. A nekousej si nehty :no:
24. 6. 2006 10:53
Re: BANÁNOVÝ SLUPKY
Jestli se, hlupáčku, nudíš napiš nám tu o důvodech, proč tohle děláš... jestli máš čím. Myslím mozek, ne ruce.
24. 6. 2006 10:43
BANÁNOVÝ SLUPKY
neberu... Nakonec, pokud jsem tě někdy sejmul v dlouhým táhlým... udělal sis biopotah na svý vlastní sedačce... Je sice známou věcí, že na sedačky je ideální přírodní materiál... ovšen nikoliv slepený slupky od banánů, nýbrž... kůže. Jinak samozřejmě - bravo Honda :yes:
24. 6. 2006 10:31
Re: ČiVWaVA VW kožíšku
Kradeš nick, hlupáku :no: :no: :no: