Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Honda vyveze z Ameriky v roce 2014 více vozů než jich doveze z Japonska

Michal Fokt
Diskuze (10)
Je Honda ještě vůbec japonská automobilka? Už v roce 2014 bude z Ameriky směřovat na vývoz více automobilů, než jich Japonci dovezou ze své domoviny.

Pro Hondu je severoamerický trh hned po tom domácím nejdůležitějším na světě a dá se říci, že si Japonci tu "svou" Ameriku docela hýčkají. Snahou japonské značky je tam zdomácnět, jak je to jen možné a s tím souvisí i postupné přesouvání výroby z Japonska právě do USA, Kanady a Mexika. Je pochopitelné, že hlavním motivem je vyhnout se clu, nicméně Honda dlouhodobě posiluje povědomí veřejnosti o tom, že pro Američany vyrábí stále více aut v Americe a z amerických dílů.

Jak už se ukázalo v různých průzkumech v minulosti, Honda byla v mnoha ohledech američtější značkou, než řada domácích producentů a stále vzrůstá i role americké divize i coby exportéra automobilů. Z továrny v Ohiu zamířily první auta na export už v roce 1987 a to na Taiwan (a v roce 1988 do Japonska), od té doby Honda ze Států vyvezla auta a díly v hodnotě 22 miliard dolarů, přičemž exportně nejlepší rok byl 1994, kdy hranice USA opustilo 105.511 aut. Letos to bude téměř 100.000 vozů jedenácti typů značek Acura a Honda, které zamíří do více než 40 zemí světa.

V roce 2014 Honda předpokládá nárůst americké produkce ze současných 1,63 milionu vozů ročně na 1,92 milionu a měl by tak padnout nejen exportní rekord, ale současně se z Ameriky vyveze více vozů, než se jich doveze z Japonska a zbytku světa. Jedná se ovšem o čísla pro celý severoamerický kontinent, tedy včetně vozů z Kanady a Mexika, kde v současnosti dochází k velkým investicím s cílem navýšit kapacitu v zemi s nízkými náklady na pracovní sílu, nikoli čistě o USA, byť tam je většina výrobních kapacit automobilky.

V těchto dnech Honda oslavila miliontý vůz, určený na export. Jedná se o stříbrný sedan Accord, jenž se následně vydal z Ohia na více než osm tisíc mil dlouhou cestu do kalifornského Port Hueneme, odkud si to lodí namíří do Soulu ke korejskému zákazníkovi.

Michal Fokt
Diskuze (10)
11. 12. 2012 03:07
Re: kvalita spolahlivost
Hondy vyrabene v USA jsou naprosto spolehlive, spickove zpracovane, naprosto nesrovnatelne s produkci GM, Chrysleru a Fordu.
10. 12. 2012 14:11
Re: kvalita spolahlivost
A to pájíš na všechny káble k žárovkám?
Avatar - wladyk
10. 12. 2012 13:15
Re: kvalita spolahlivost
Praskající žárovky se dají jednoduše vyřešit za pár korun. Stačí na přívod k nim napájet Zenerovu diodu. Vyzkoušeno a ověřeno.
10. 12. 2012 13:08
Re: kvalita spolahlivost
:yes:
Avatar - King
10. 12. 2012 12:56
Re: Honda
Co je evropský model? Honda měla/má zatím prokazatelně jen tři evropské modely, tedy navrhované prioritně pro Evropu. FR-V, Civic 8G a Civic 9G. Něco ve smyslu důležitosti evropského trhu pro CR-Z také padlo, ale asi spíš marketingově.

Jazz, Insight je čistě japonský, CR-V a Accord/TSX americké. Jestli se na něco dá nebo nedá koukat, to je pochopitelně dost diskutabilní, třeba pro mě je 9G parádní záležitost. :-)