Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

HSV Gen-F2 aneb ostré Holdeny Commodore VFII (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
Holden Special Vehicles (HSV) navazuje na nedávnou premiéru modernizovaného Commodore VFII a uvádí jeho výkonné verze pro modelový rok 2016.

HSV již téměř třicet let stojí za vznikem těch nejostřejších modelů australské značky Holden. Pro modelový rok 2016 si dvorní ladič tradiční australské značky připravil nové vydání sedanů a pick-upu, jejichž základem je modernizovaný Commodore VFII, který má být posledním zástupcem své modelové řady vyráběným v Austrálii.

HSV Gen-F2, vycházející z Commodore VFII, nastupuje rovnou v pěti provedeních, která nesou jména Clubsport R8 LSA, Clubsport R8 Tourer LSA, Maloo R8 LSA, GTS a Senator Signature. Pod označením Maloo se skrývá tradiční pick-up, zatímco Tourer má karoserii typu kombi a ostatní verze jsou klasickými čtyřdveřovými modely.

Všech pět těchto zástupců rodiny HSV Gen-F2 spojuje přeplňovaný vidlicový osmiválec LSA čtvrté generace o objemu 6,2 litru. S výjimkou provedení GTS tento motor disponuje výkonem 400 kW (544 k) a točivým momentem 671 N.m. Vrcholné provedení GTS se může pochlubit výkonem 430 kW (584 k) a točivým momentem 740 N.m.

Standardem pro všechna provedení je pohon kol zadní nápravy prostřednictvím šestistupňové manuální převodovky TR6060 s chladičem oleje. Na přání bude k dispozici šestistupňová automatická převodovka 6L90E s možností řazení pádly pod volantem.

Výkonu a charakteru HSV Gen-F2 odpovídají i změny provedené na podvozku v čele s použitými pružinami a tlumiči. Systém pojmenovaný Driver Preference Dial pak umožňuje řidiči prostřednictvím ovladače v interiéru upravovat nastavení ESC, kontroly trakce, posilovače řízení nebo projevu výfukového systému.

Pouze pro nejvýkonnější provedení GTS je určena třetí generace MRC, což jsou magneto-rheologické tlumiče, které řidiči nabízejí možnost nastavení režimů Touring, Sport a Track.

Samozřejmostí je brzdový systém značky AP se čtyřpístkovými, resp. šestipístkovými třmeny u GTS, který je inspirován technikou používanou v sérii NASCAR.

Vedle techniky ukryté pod karoserií hodlají HSV Gen-F2 ohromovat i svým vzhledem. K tomu jim pomáhají nově navržené nárazníky s maskami chladičů, do nichž jsou zakomponovány nové světlomety Commodore VFII. Další úpravy exteriéru představují nástavce prahů, přepracované zadní nárazníky a u vybraných verzí i spoilery na zádi. Standardem pro všechny verze jsou 20-palcová litá kola.

Sportovní styl nabízí i interiéry jednotlivých provedení. Nejsportovnější charakter má samozřejmě prostor pro posádku ve vrcholném GTS s atraktivním předními sedadly stavitelnými elektricky v osmi směrech a čalouněnými kůží v kombinaci s Alcantarou.

Bohatá standardní výbava vedle prvků jako je dvouzónová automatická klimatizace nebo výkonný audio systém Bose zahrnuje mimo jiné i head-up displej, systém sledování slepého úhlu nebo automatický parkovací asistent.

Zájemci o HSV Gen-F2 si musí připravit minimálně 80 990 australských dolarů (zhruba 1 410 000 Kč), za něž dostanou sedan Clubsport R8 LSA, zatímco na vrchol nabídky v podobě GTS si musí připravit nejméně 95 990 australských dolarů (okolo 1 670 000 Kč).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
Avatar - Barrichello
24. 9. 2015 00:23
Re: Pro nás co máme řízení vlevo
sporták v kombíku je 3,14ovina >:D >:D

Jo SS je drahý no.
Avatar - qwerty99
23. 9. 2015 14:48
Re: Pro nás co máme řízení vlevo
jenze SSo neni uplne to co HSV :-) to je vlastne jen beznej VF commodore SS s 380KW :-) a hlavne to nedelaji v kombiku :-) (uz i ferrari pochopilo ze poradnej sportak ma byt kombi a udelali ferrari FF :-) )

a SSO je o dost drazsi nez prave commodore

qwerty
Avatar - CHerokee
22. 9. 2015 19:37
Bravo
Parádní pořádná auta. V Evropě máme co závidět...
Avatar - Barrichello
22. 9. 2015 19:28
Re: Pro nás co máme řízení vlevo
byl právě představen modernizovaný Chevrolet SS, ale to redakci samo uniklo >:D
Avatar - praděda7
22. 9. 2015 17:48
Holden HSV
Good on ya Aussies.... :yes: