Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai Accent Hybrid: Další dostupný hybrid přijde český trh

Ladislav Čermák
Diskuze (47)
Osamělé kapky hybridních automobilů se pomalu, ale jistě mění v houstnoucí déšť

S hybridním pohonem, vyvinutým vlastními silami a prostředky, přichází bojovat o přízeň ekologicky smýšlejících zákazníků také korejský Hyundai. Po útlumu vývoje hybridu s vodíkovým pohonem pro jeho přílišnou technologickou náročnost, tak byly získané poznatky prakticky využity pro první produkční model ve formě tzv. lehkého hybridu. Nový Accent se tak nedlouho po premiéře představí i ve verzi, ve které zážehové čtrnáctistovce o výkonu 71 kW s prací pomáhá i paralelně připojený 12kW elektromotor, napájený z bloku Ni-MH akumulátorů Panasonic o napětí 144 V.

Narozdíl od plného hybridu á la Honda či Toyota, bude se jedna je o levnější, tzv. asistovaný hybridní pohon; vůz tedy nebude schopen jízdy pouze z akumulátorů, chybět bude i funkce plug-in, tedy dobíjení zaparkovaného vozidla z elektrické sítě. Zůstává samozřejmě výhoda podpory spalovacího motoru elektromotorem, zejména v nízkých otáčkách, kdy to potřebuje nejvíce. Spolu s funkcí Stop & Start tak bude ve srovnání s klasickým pohonem schopen šetřit až několik desítek % paliva při zachování dynamických vlastností.

Nový, cenově výhodný malý hybrid se dostane do prodeje v Evropě během několika týdnů, prodejní cena zatím známa není; vzhledem ke zjednodušené konstrukci by však mohla být podstatně níže, než v případě již prodávaného full-hybridu, Hondy Civic 1.3 IMA.

Ladislav Čermák
Diskuze (47)