Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

NACOTY 2012: Vavříny pro Hyundai Elantra a Range Rover Evoque

Aleš Dragoun
Diskuze (87)
Detroitská přehlídka NAIAS je každoročně místem, kde se vyhlašuje vítěz severoamerické ankety o Vůz roku. Nejinak tomu bylo i letos.

Porota složená z padesátky severoamerických automobilových odborníků vybírala North American Car Of The Year 2012 původně z třicítky kandidátů. Z té byla nominována trojice aut do závěrečných bojů.

Hodnotil se inovační přínos, komfort, design, bezpečnost, ovladatelnost, spokojenost řidiče a v neposlední řade i to, kolik auta zákazník za své peníze dostane.

A jak to v hlavní kategorii dopadlo? Vavříny si odnesl Hyundai Elantra (171 bodů), který se prodává i u nás. Druhý skončil Volkswagen Passat (161), samozřejmě nikoli evropský, ale ten s kódem NMS. Třetí místo patří aktuálnímu Fordu Focus (155).

North American Car Of The Year 2012
1Hyundai Elantra171 b.
2VW Passat (NMS)161 b.
3Ford Focus155 b.

V další sledované kategorii Truck Of The Year se letos nesešly v USA tolik oblíbené obří pickupy, ale tři kompaktní SUV, navíc od dvou evropských a jednoho japonského výrobce!

Vavříny patří Range Roveru Evoque, jenž je sbírá po celém světě včetně České republiky a získal celkem 254 bodů. Trojku doplňují Honda CR-V (142), která k nám teprve přijde a BMW X3 (94).

North American Truck Of The Year 2012
1Range Rover Evoque254 b.
2Honda CR-V142 b.
3BMW X394 b.

Zatímco Land Rover vyhrál prestižní cenu inspirovanou nejstarší evropskou anketou vůbec poprvé ze tří finálových účastí. automobilce Hyundai se daří. Loni byla Sonata jedním z finalistů, ročník 2009 se stal triumfem modelu Genesis. Z dosavadních devatenácti ročníků vyhráli většinu domácí výrobci: North American Car Of The Year (NACOTY) desetkrát, North American Truck Of The Year dokonce dvanáctkrát.

Dominovali i v loňském roce, vždyť Elantra nahradila na trůnu hybridní Chevrolet Volt, Evoque pak vystřídal Ford Explorer. Letos kromě Focusu (Ford je přece americká značka!) neměli mezi nejlepšími žádného svého zástupce.

Aleš Dragoun
Diskuze (87)
Avatar - miromen
11. 1. 2012 23:23
Re: HYUNDAI - lepší než Passat, lepší než Focus!
Ale to ja respektuji. Ja jsem si prošel mraky aut a bylo mi v podstatě jedno co koupim za značku. Měl jsem sve požadavky a za těma jsem si šel. Puvodně jsem měl na auto menši rozpočet než jsem ve finale vyplazl. A klidně bych si s menšim rozpočtem koupil i tu Vengu ale vydržel jsem dele bez auta něco došetřil a tak z meho pohledu nemuselo dojit ke komromisum. Pokud bych nevydržel tak bych vydal miň peněz ale už bych si Golfa nepořidil. A opravdu bych docela litoval. Kdybych si ho nevyzkoušel tak by mě možna tak nelakal.
11. 1. 2012 23:04
Re: HYUNDAI - lepší než Passat, lepší než Focus!
Pozor,nemylit si zaklad i20 ako zaklad na com je postavena ix20...je to iny podvozok...velkostne by sa dalo povedat,ze ten Golf+ je takmer rovnaky,ale moznosti vybavy - i ked doplatky za pekne prachy,motorizacie,su fakt o triedu oproti ix20.
11. 1. 2012 22:57
Re: HYUNDAI - lepší než Passat, lepší než Focus!
Venga, sice z drvivej vacsiny zhodna,ale predsa len su tam drobne rozdiely,dlzka+vyska sedakov,ten podvozok,i ked aj s ix20 to priznam nie je terno,na druhu stranu nic extremne,resp. komfortny a pohodlny dost,ale ziadny zavodnik...celkovo mi Hyundai posobi kvalitnejsim dojmom ako Kia. Co sa tyka materialov a kvality spracovania,mne to osobne fakt staci, neobchytkavam celu palubnu dosku rukami,resp dal som prednost inym veciam,ine priority...ty si skoncil u golfa,co je kvalitnejsie auto,ja som zase presvedceny,ze za tie prachy,co som dal ja, som dostal v ramci triedy a vybavy to najlepsie,co na trhu je :-)
11. 1. 2012 19:58
Re: První vlaštovka?
OK. Fajn na diskuzích zde bývá to, že dva rozumní jedinci se nakonec shodnou ;-) :yes:
Avatar - R32
11. 1. 2012 18:08
Re: První vlaštovka?
Fakt by ma zaujímala tvoja definícia lowendu... :-!