Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai si nechal patentovat systém na detekci retardérů

Ondřej Chamilla
Diskuze (14)
Móda zpomalovacích prahů se začíná rozmáhat a Hyundai tak údajně vyvíjí systém, který dokáže detekovat retardéry a upozornit řidiče v případě, že by na překážku najel příliš rychle.

Hyundai právě oznámil, že si nechal patentovat systém, který dokáže rozpoznat retardéry. Nabízí se však otázka, zda není takový systém zbytečný. Samozřejmě, móda často nesmyslných překážek v provozu sílí a tak se objevuje čím dál více zpomalovacích prahů, to by však měl řešit řidič zejména svým zrakem, obzvláště když by měly být retardéry označeny.

Nové vozy tak asistují svého řidiči již téměř ve všem, jízda vozem se stává záležitostí více než snadnou. Nicméně zpátky k patentu – v tomto případě mají senzory s kamerou zachytit výšku a tvar retardéru. Tyto údaje se porovnají s rychlostí vozidla dle GPS, a pokud by ta byla příliš vysoká, rozhodne se vůz řidiče upozornit na nutnost zpomalit pro zachování komfortu a správného kontaktu s vozovkou.

Stejný systém by mohl být v budoucnu použit v případě autonomních vozidel. Dále by mohl systém zachytit výmoly či velké kameny a předměty na silnicích a upozornit na ně. S něčím podobným přišel nedávno Jaguar Land Rover, který by před výmolem měl umět i zabrzdit či se mu vyhnout. Bude mít však tato technologie opravdový přínos? To uvidíme až v následujících letech.

Ondřej Chamilla
Diskuze (14)
22. 6. 2015 09:36
Re: To má Citroen C6 dávno
U Mercedesu to srovnáváš s hydraulickým, nebo vzduchovým?
22. 6. 2015 08:39
Re: Výtlky
To neboj v čechách je to taky samá díra a hrbol. Tuhle na jižní spojce opravili díru a udělali z toho hrbolek, nehledě na to že za 2 dny tam byla zas ta díra.
21. 6. 2015 12:24
Re: to uz si folcvagn hodne davno
jezis tak mu utikej prezehlit sacko a klidne mu u toho olizni rekto. pro mne je to slovenskej zezvejkanej vandrak co pouze brakuje vymyslene a sklada z toho designovy odpad. stejne jako pro mne bude kim kardashian hnusna tlusta negerka tak pro tebe to muze byt treba bohyne krasy.
20. 6. 2015 22:55
Re: to uz si folcvagn hodne davno
Cosworthe, ty jsi ten poslední, kdo tady může kázat o slušnosti. Neslušné je především útočit na někoho za jeho zády a kdo se tady nemuže bránit.
Avatar - 3_diamanty
20. 6. 2015 22:29
Re: to uz si folcvagn hodne davno
:yes: