Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

I v Číně chtějí být autonomní. Do roku 2021!

redakce AUTO.CZ
Diskuze (4)
Čína chce do roku 2021 prodávat samořízené automobily. Počítá s tím strategie pro rozvoj odvětví do roku 2030, kterou vypracovaly tamní úřady.

Podle dřívějších prohlášení dokument obsahuje technické standardy samořízených automobilů, například jazyk, kterým by auta spolu měla komunikovat, uvedla agentura Reuters.

Letos v létě čínský regulační úřad pro automobilový průmysl dočasně zakázal výrobcům automobilů testování samořízených vozidel na dálnicích právě z toho důvodu, že pracuje na jednotných standardech.

Zájem o automobily, které jezdí bez řidiče, je mezi Číňany značný. Podle průzkumů by takové auto chtělo až 75 procent obyvatel.

O prvenství ve vývoji těchto vozů Čína soupeří s USA i s Evropou. Peking zatím zaostává z technologického hlediska, podle Reuters má ale výhodu v rychlejším zpracovávání potřebných norem a regulací. Automobily bez řidiče by tak mohly jezdit po čínských silnicích a dálnicích dřív než v jiných částech světa.

Samořízené automobily již vyrábí například společnost Google; testující se v několika státech USA. Kritici těchto vozů ale upozorňují, že auta musejí být programovaná i na situace jako je dopravní nehoda, což přináší i významné etické otázky.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (4)
27. 10. 2016 20:46
Re: Aj v Tibete
Asi si to môžu dovoliť, však ich je jak hadov.
27. 10. 2016 17:42
autonómia blbosť
To bude iba pre takých trulov čo robia na 3x vodicak normálny clovek to nepotrebuje sak jazdenie je o zážitkoch a nie aby si sedel a nechal sa voziť môžem ísť rovno autobusom alebo vlakom a nemusím kupovať robota na kolesách ktorý mi bude tak .....
26. 10. 2016 22:55
Re: Aj v Tibete
Úplně to vidím. Paní si vybírá nový parfém a cca 100 metrů před ní se požduchávají školáci. Rozhodnutí kdo zemře se nechá na automobilu konkrétně 10 řádek v Config.sys, ale osoby ve vozidle to nebudou. Uf. Parfém nakonec bude. Ale kdyby se * do * věnovala tomu co má za volantem dělat, tak se nic nestane
26. 10. 2016 22:15
Aj v Tibete
Nemozem si pomoct ale titulok nahral.
Aj v Tibete chcu byt autonomni.