Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Indická Ashok Leyland chystá prodej letňanské Avie

redakce AUTO.CZ

Indická automobilka Ashok Leyland se po osmi letech rozhodla prodat letňanskou Avii.

Mateřská firma z Indie tak ukončí více než rok trvající agónii, kdy se Avie po loňském zastavení výroby nákladních vozů vesměs změnila v distributora náhradních dílů. Uvedl to server E15.cz.

Ashok se vedle českého podniku zbavuje i německé dcery Albonair. "Mohu potvrdit, že Ashok Leyland prodává Avii," uvedl personální ředitel Avie Vít Šubert.

Ashok si podle informací indických médií najal nejmenované investiční bankéře, kteří mají pomoci najít kupce. Prodej české i německé filiálky chce společnost uzavřít v posledním čtvrtletí svého účetního roku, to znamená do konce března 2015. Ve výroční zprávě za loňský rok Avia ocenila svůj dlouhodobý majetek, tedy pozemky, budovy a stroje na 461 milionů korun.

Výroba nákladních aut se v polovině loňského roku přesunula z Letňan do Indie. V roce 2012 automobilka prodala přes 1000 aut, loni jenom čtyři vozy. V devadesátých letech Avia prodávala přes deset tisíc nákladních aut ročně. Počet zaměstnanců klesl z loňských 200 na současných 12, kteří zajišťují prodej náhradních dílů.

redakce AUTO.CZ