Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Indie sníží nepřímé daně na auta, před volbami chce podpořit růst

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Indická vláda se rozhodla snížit nepřímé daně na auta a mobilní telefony, aby se pokusila podpořit investice a hospodářský růst.

Ministr financí Palaniappan Čidambaram o novém kroku informoval při představování rozpočtu na období, ve kterém se v zemi mají konat všeobecné volby. Indie má třetí největší ekonomiku v Asii. Trápí ji ale problémy jako vysoká inflace, slabá domácí měna či pokles zahraničních investic a popularita vlády se po korupčních skandálech v minulých letech propadla, poznamenal server BBC.

Blížící se volby vyvolávaly obavy z nárůstu výdajů kvůli předvolebním slibům. V provizorním rozpočtu na období od dubna do června ale nové masivní výdajové programy podle agentury AP prakticky nejsou, i když počítá se snížením spotřební daně u některého zboží. Například nepřímé daně na auta a motocykly by se měly snížit z dvanácti na osm procent. Ke snížení těchto daní má dojít i u kapitálových statků, které se používají k další výrobě. Návrh ale také prodlužuje dočasné zvýšení daně pro nejbohatší, které má přinést víc peněz do státní pokladny.

Čidambaram dnes vyjádřil obavy o zdraví indického průmyslu. Indická ekonomika se ale podle něj stabilizovala a vykazuje znaky zlepšení. Ve finančním roce, který končí v březnu, stoupne podle předpokladů o 4,9 procenta. Rozpočtový schodek bude podle nynějších prognóz dosahovat 4,6 procenta výkonu ekonomiky, o 0,2 procentního bodu méně než plánovaný cíl. Indický rozpočtový deficit se stal již dříve terčem kritiky. Ratingové agentury varovaly, že zemi sníží své hodnocení, pokud se jím nebude zabývat.

Volby by se měly v zemi konat na konci května. Rozpočet na celý příští finanční rok by tak měl být v režii příští vlády.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)