Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Infiniti Emerg-E: Nákresy z patentového úřadu

David Bureš
Diskuze (0)
Díky nákresům z patentového úřadu byl předčasně odhalen chystaný koncept od Infiniti.

Infiniti nás postupně zásobovalo detaily konceptu, který bude mít světovou výstavní premiéru v březnu na ženevském autosalonu. Nákresy z patentového úřadu, které se objevily na internetu, však znamenají konec tajemství ohledně podoby tohoto sporťáku.

Vzhled automobil je dán jeho konfigurací – uprostřed uloženým motorem, kabina je tak posunuta vpřed. Příď Emerg-e se pak lehce podobá Infiniti G. Tvary masky chladiče ale připomínají nové Lexusy, bokům auta budou dominovat dvě ostře řezané linky.

Automobilka zatím neupřesnila, zda se Emerg-E bude v budoucnu sériově vyrábět, nebo zda se jeho prodej neplánuje.

Emerg-E bude prvním Infiniti s motorem umístěným uprostřed, poháněná budou jeho zadní kola. Již dříve Infiniti uvedlo, že automobil má produkovat nízké emise při jízdě mimo město a nulové místní emise při jízdě ve městě. Emerg-E tak použije takzvaný rozšiřovač dojezdu, kterým bude malý spalovací motor, s největší pravděpodobností o objemu 1,2 litru. Elektrické ústrojí se bude zřejmě shodovat s tím z Nissanu Leaf.

Emerg-E naváže na dříve představené hybridní koncepty od Infiniti – Etherea a Essence. Hybridní ústrojí loni v Ženevě představené studie Etherea kombinovalo přeplňovaný 2,5litrový čtyřválec, elektromotor a dvě spojky. Kupé Essence z roku 2009 pak používalo vidlicový šestiválec o objemu 3,7 litru se dvěma turbodmychadly a výkonem 324 kW, kterému sekundoval elektromotor o výkonu 118 kW.

Podoba automobilu bude oficiálně odhalena 6. března 2012 na stánku Infiniti na ženevském autosalonu. Pro autoshow v New Yorku, který bude probíhat v dubnu, pak Infiniti chystá další koncept, kterým má být elektrický sedan. Loni ve Frankfurtu japonská automobilka oznámila, že svůj první čistě elektřinou poháněný model uvede na trh v roce 2014.

David Bureš
Diskuze (0)