Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Infiniti Gastronomi: První systém monitorující hlad řidiče

Diskuze (11)
Vývoj palubní elektroniky jde kupředu mílovými kroky. Infiniti bude jako první hlídat, zda nemá řidič hlad.

Poslední desetiletí přineslo celou řadu systémů, které napravují chyby řidiče při ovládání auta. Bezpečnostní systémy se ale v poslední době snaží také pátrat po příčinách: nejprve to byl Attention Assist od Mercedesu, který řidiči doporučí coffee break nebo šlofíček, nyní Infiniti přichází s novinkou pojmenovanou Gastronomi.

Nová elektronika (jejíž název zaměňuje y za i, jak velí konvence pravopisu automobilky) monitoruje, zda nemá řidič hlad. Jak totiž vyplývá z bezpečnostních výzkumů, prázdný žaludek má pro bezpečnost stejně fatální následky, jako únava, telefonování za jízdy nebo požití omamných látek před jízdou.

Systém využívá zvukového senzoru Active Noise Control, hmotnostního čidla na sedadle a také pachových čidel příplatkové klimatizace Forest Air a nového snímače integrovaného přímo do sedadla. Na základě těchto vstupů dokáže algoritmus Gastronomi přesně určit okamžik, kdy řidič začíná být nebezpečně hladný, a navrhnout optimální řešení.

Infiniti samozřejmě využívá bohaté databáze restauračních zařízení včetně michelinského průvodce – tato data jsou součástí standardní výbavy navigačního systému Conectiviti. Řidič může vybírat nejbližší restauraci (včetně fast foodů) podle zařazení do kategorie nebo také podle ceny a kuchyně, která se tam vaří.

Po zvolení restaurace Gastronomi automaticky přidá do navigace průjezdní bod, vypočítá dojezdový čas a vytočí telefonní číslo, aby řidič mohl ohlásit rezervaci.

Novinka se debutově představí v řadě Infiniti M modelového roku 2012. Infiniti očekává, že nejvíce potěší zákazníky v USA.

Systém by měli od příští sezóny mezinárodního mistrovství Japonska v Sumo propagovat nejlepší zápasníci ze země vycházejícího slunce.

Poznámka redakce (2.4.2011):
Vážení čtenáři, zřejmě jste tento náš aprílový šprým rozpoznali, přesto raději dodáváme, že ne vše co je v této zprávě je skutečně tak, jak uvádíme.
Jejím smyslem bylo pobavit vás, resp. přimět vás k zamyšlení nad absurditou některých událostí a rozhodnutí. Omlouváme se, pokud jsme vás zmátli.
Až do 1.dubna 2012 od nás čekejte už jen seriózní zpravodajství ze světa aut.

Diskuze (11)
2. 4. 2011 16:01
Super, ale ...
...ctu to az dnes. Celou dobu cteni toho clanku jsem myslel na to, ze to cidlo v sedadle, bych si musel nechat odpojit >:D Skoda, ze je to jen april....
Avatar - Ronault.
1. 4. 2011 22:19
Bravo Vaverka
Musím smeknout před panem redaktorem, pokud je to jeho samostatné dílo, tak je to opravdu podařený aprílový žertíl :yes: :yes: :yes:

Další důkaz kvalit redakce auto.cz :yes:

Avatar - Ronault.
1. 4. 2011 22:15
Re: ??
Tomáše ne, ten střílí od boku, bez přemýšlení
Avatar - Pekelná Micinka
1. 4. 2011 20:57
Re: no
Japonští inženýři by se teď měli soustředit především na dvě věci. 1) Fukušima 2) porodnost. Jinak za chvíli nebudou mít kde, a nebude kdo, by takovou * vymyslel.
Avatar - gld
1. 4. 2011 15:44
Re: ??
dosť veľa ľudí na to zvykne zabudnúť >:-[]