Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Infiniti: Jaké novinky pro nás chystá v příštích letech?

David Bureš
Diskuze (1)
Luxusní divize Nissanu rozšíří nabídku svých modelů. V plánech je kompaktní hatchback, velký luxusní sedan nebo kupé.

Loni vyšlo najevo, že automobilka Infiniti nebyla daleko od zavření. Místo toho se značka stala samostatnější a chystá expanzi. Do roku 2018 chce mít svého zástupce ve většině důležitých prémiových segmentů.

Nejblíže do zahájení prodeje má dlouho očekávaný kompaktní hatchback, který se bude prodávat s označením Q30. Automobil se začne vyrábět v roce 2015 v továrně Nissanu v britském Sunderlandu. Cílit bude hlavně na evropské zákazníky, tvarově bude vycházet z loňského konceptu Q30 .

Q30 bude v rámci spolupráce mezi aliancí Renault-Nissan a koncernem Daimler postaven na platformě MFA od Mercedesu. Pod kapotou se tedy zřejmě objeví stejné motory jako ve stuttgartských modelech A, B, CLA a GLA.

Na stejných základech jako Q30 bude postavena také druhá generace crossoveru QX50 (dříve EX). Automobil nabídne více prostoru než dnes, díky čemuž bude lépe konkurovat vozům typu Lexus RX a Audi Q5. Těm se totiž prodejně daří podstatně více než stárnoucímu QX50, které se vyrábí od roku 2007.

Infiniti také plánuje velký luxusní sedan s pohonem zadních kol. Automobil by se mohl jmenovat Q90, podle všeho dorazí během roku 2016. Ten má být pro Infiniti klíčový, v tomto roce totiž značka podle dřívějšího prohlášení jejího šéfa Johana de Nysschena zahájí rychlou výměnu svých modelů.

Vrcholem nabídky se stane velké kupé (zřejmě s označením Q100), které má dorazit do roku 2020. Dvoudveřový vůz bude postaven na základech velkého sedanu, designově naváže na pět let starý koncept Essence. V útrobách by mohla pracovat stejná hybridní technika jako v příští generaci Nissanu GT-R, která bude vyvinuta ve spolupráci s firmou Williams.

Změnám se nevyhne ani třída G, která zůstává v nabídce jako levnější alternativa modernějšího Q50. Model G se od modelového roku 2015 přejmenuje na Q40. Infiniti tímto krokem zcela přejde na nové, loni uvedené alfanumerické značení svých modelů. Automobilka tím chce definitivně zapomenout na dřívější časy.

V plánech Infiniti figuruje také zvažovaná sportovní divize po vzoru AMG nebo BMW M GmbH, která by se mohla jmenovat Eau Rouge podle nejslavnější zatáčky na okruhu Spa-Francorchamps. Infiniti by se takovou divizí vyrovnalo německé konkurenci, navíc by pomocí ní zúročilo spojení s týmem Formule 1 Red Bull.

David Bureš
Diskuze (1)
Avatar - pelikoš
29. 1. 2014 17:25
jojo
infiniti revoluce.jen houšť a větší kapky... :yes: :yes: :yes: :yes: :yes: