Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Itálie: Itálii si vychutnejte!

Vitek
Diskuze (1)
Obyvatelé Apeninského poloostrova jsou požitkáři, kteří vědí, co je dobré. Pokud spěcháte, abyste už u moře mohli ochutnat konzervu z domova, ochuzujete se o to nejlepší z celé Itálie.

To dá rozum, že když si chcete vytvořit názor na pravou pizzu, musíte vyrazit do Itálie. A my radíme odbočit tam z hlavní cesty, protože pizzerie v přeplněných turistických lokalitách nemají správné kouzlo. Stejně tak jako parmazán koupený ve vesnickém lahůdkářství chutná lépe než ten vylovený

z chladničky supermarketu.

Letos jsme vyrazili redakčním rapidem do Bibione, které je už roky Čechy hojně vyhledávané. Najdete zde kilometry dlouhou písečnou pláž s mělkým vstupem do vody a pro rodiny je to tady ideální (od letoška se dokonce na pláži nesmí kouřit!). A hlavně bezpečně zvládnete cestu z Čech i s přestávkami za deset jedenáct hodin. Ať už zvolíte přes Rakousko cestu přes Salcburk nebo Vídeň, vždycky se pak vydáte trasou na Tarvisio a Udine. Jestliže sjedete v Latisaně na Bibione, možná se budete potýkat s navigací. Mnohé GPS přístroje vás začnou posílat přes město. Doporučujeme neposlouchat je a pokračovat podle tabulí na silnici SP 74. Kdo se chce v létě vyhnout frontám, ať zkusí SR 354 přes Lignano Sabbiadoro.

Rady na cestu

Na většině italských dálnic (celkem 2965 km) se platí mýto, jehož výše se odvíjí od velikosti vozu a počtu náprav. Počítejte s tím, že s osobním autem a maximální výškou 1,3 metru nad přední nápravou zaplatíte v jednom směru za úsek z Tarvisia do Latisany tři stokoruny (11,10 eura). Platit můžete platebními kartami, hotovostí eury, předplacenou kartou Viacard či elektronickou krabičkou Telepass. Dvě poslední možnosti jsou sice komfortní, ale turistovi se nevyplatí. Sledujte piktogramy nad vjezdem do mýtnice, ruka s penězi značí obsluhu za okénkem. Přestože kolem dálnice vede paralelní rychlostní silnice SS13 s maximální rychlostí až 110 km/h, doporučit ji můžeme skutečně jen tomu, kdo nikam nespěchá. Zatímco po dálnici netrvá stopadesátikilometrová cesta ani půldruhé hodiny, po rychlostní komunikaci počítejte s dvojnásobkem. Aktuálně vás na dálnici zdrží

jen občasná zúžení s absurdní maximální povolenou rychlostí 60 km/h. Italští řidiči si z toho ovšem příliš nedělají.

Ceny vybraných dálničních úseků
A22 Brennero-Trento 8,2 eura / 225 Kč
A22 Trento-Verona 4,9 eura / 135 Kč
A22 Bernnero-Modena 17,5 eura / 481 Kč
A23 Udine-Tarvisio 5,2 eura / 143 Kč
A1 Milán-Boloň 10,4 eura / 286 Kč
A1 Řím-Neapol 10,0 eura / 275 Kč
A4 Milán-Benátky 12,6 eura / 347 Kč
A11 Florencie-Pisa 4,1 eura / 113 Kč
Ceny pro osobní auto s dvěma nápravami a výškou nad přední nápravou maximálně 1,3 m

1. Benátky

Město budované na kůlech snad už od 5. století netřeba představovat. Nejlepší je navštívit ho na jaře nebo podzim, kdy není tak přeplněno turisty – ročně ho navštíví 12 milionů lidí! Jen v zimě si návštěvu rozmyslete, protože místní vysoká voda „acqua alta“ stoupá běžně až o 90 cm a zalije i některé ulice. Pokud budete chtít nahlédnout do místních památek (typicky Dóžecí palác), připravte se na hodiny čekání před vchodem. Pro nás byla zajímavým zadostiučiněním návštěva námořního muzea Istituto di Studi Militari Marittimi nedaleko náměstí sv. Marka.

Tip Světa motorů Pokud chcete ušetřit nervy i peníze za dálniční poplatky, nepokračujte do Benátek po dálnici A4, ale sjeďte na San Dona di Piave a pokračujte přes Jesolo do Punta Sabbioni. V městečku totiž můžete nechat auto a pokračovat do Benátek lodí, která vás už za 192 Kč (7 eur) doveze přímo na náměstí Svatého Marka. Mimochodem v Punta Sabbioni najdete i dobře vybavené kempy. Jen na pláž je to daleko. Za 550 Kč (20 eur) můžete využívat služby vodního autobusu po celých 24 hodin.

svetmotoru svetmotoru

2. Pláž Lignano

Lignano Sabbiadoro je živoucí město, takže tady potkáte na molu třeba dědečka učícího vnuka chytat kraby na kus masa – stejně jako my. Lignano nabídne lepší vyžití a podle nás i hezčí pláž než Bibione. Češi ho navíc trochu opomíjejí, takže se tady nestane, abyste potkali sousedy z paneláku. Na okraji města najdete zookoutek pro děti. Ubytování si můžete objednat přímo na www.lignano.it.

Tip Světa motorů Nejlepším časem pro návštěvu Lignana je pondělí, kdy se zde konají tradiční trhy. Můžete tu koupit čerstvé sýry, právě vylovené ryby i sklizenou zeleninu. A za ceny stejné nebo nižší než v obchodech.

svetmotoru svetmotoru

3. Havlíčkův Brixen

Každý milovník klasické literatury by měl navštívit Brixen (italsky Bressanone), kde v letech 1851-1855 trávil fešácké vyhnanství Karel Havlíček Borovský. Na místě vás asi napadne, že to tady nebyl až tak špatný pobyt. Najdete zde pamětní desku i dům, kde prý bydlel. Kopcovitá krajina pod Alpami přímo vybízí k procházkám. Pokud umíte německy, jste ve výhodě. Italština zde totiž není v převaze mateřským jazykem. Mimochodem partnerským městem Brixenu je český Havlíčkův Brod.

Tip Světa motorů Přímo přes Brixen vede dálnice A22 z Innsbrucku do Trenta. Sjet z ní tudíž můžete na sjezdu Bressanone-Val

a pokračovat dál do obce. Odkazy na Havlíčka najdete po městě na cedulích.

svetmotoru svetmotoru

4. Shakesperova Verona

Nedaleko Benátek se rozprostírá město Verona, chráněné Unescem, kam William Shakespeare umístil děj tragédie Romeo a Julie. To nejzajímavější

lze ve starém městě prochodit během dvou hodin. A obhlídka míst, kde se udál shakespearovský děj, nezabere ani hodinu. Podle nás stojí za vidění Juliin dům ze 13. století se známým balkonem. Do Romeova domu na Via Arche Scaligere se bohužel nesmí.

Tip Světa motorů Při delším pobytu ve Veroně se vyplatí investovat 15 eur (413 Kč) do dvoudenní karty (za 20 eur pětidenní), která opravňuje ke vstupu do muzeí a kostelů.

svetmotoru svetmotoru

5. Aktivní odpočinek na Gardě

Když už pojedete po dálnici A22 přes Brixen do Verony, zastavte se u jezera Lago di Garda. Lokalita s průzračně čistou ledovcovou vodou a teplotami jako u moře přímo vybízí k vodním sportům coby osvěžení po cestě. Při delším pobytu doporučujeme vzít s sebou kola, protože je okolí jezera poseto cyklostezkami s útulnými hospůdkami. Výlety zvládnou i děti.

Tip Světa motorů Na jihovýchodě od jezera Lago di Garda objevíte Gardaland s akváriem, největší zábavní park v Itálii. Pokud si koupíte lístky on-line přes www.gardaland.it, stojí rodinná vstupenka pro dva dospělé a dvě děti do parku i akvária 39,50 eura (1086 Kč), na místě 42 eur. Pro děti a návštěvníky nad 60 let platí slevy.

svetmotoru svetmotoru

Vitek
Diskuze (1)
9. 10. 2020 19:57
Itálie
Parádní článek. To já mám pro Itálii obrovskou slabost. Jezdíme tam poměrně často. Letos jsme tam chtěli jet také, ale nakonec z toho bohužel nic nebylo, tak snad příští rok. Zrovna nedávno jsem si zkoušel hledat "apartmány Itálie" a koukal jsem, že v tuto dobu se tam dají sehnat za velmi dobrou cenu. Například přes https://cz.italicarentals.com/ Tak uvidíme, jak tomu bude příští rok.