Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Iveco Vision: Pohled do budoucnosti lehký užitkových vozidel

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Iveco si pro letošní IAA v Hannoveru připravilo futuristický koncept dodávky s hybridním pohonem pojmenovaný Vision.

Na letošním mezinárodním veletrhu užitkových vozidel se snaží Iveco upoutat pozornost především svými lehkými užitkovými vozidly. Vedle zcela nového Iveco Daily oceněného titulem International Van of the Year 2015 je na stánku italské značky hlavní hvězdou koncept Vision.

Za futuristickým designem vozidla navrženého pro rozvážkovou službu se ukrývá řada zajímavých řešení. V případě exteriéru vedle samotných liniích zaujme využití LED v osvětlení boků, poměrně vysoké obložení plasty, snižující riziko poškození karoserie v městském provozu nebo provedení A-sloupků, jehož cílem je zlepšení výhledu řidiče šikmo do stran.

Přístup do interiéru umožňují na levé straně posuvné dveře s automaticky výsuvným schůdkem, které mají při rozvozu zásilek zjednodušit pohyb řidiče při předávání zboží zákazníkům.

Nákladový prostor je vybaven systémem, schopným díky čidlům rozlišovat velikost a hmotnost nákladů. Pro jednotlivé zásilky pak navrhne nejvhodnější umístěni i s ohledem na harmonogram vykládky a jednotlivé balíky i sám ukotví, aby zabránil jejich samovolnému pohybu za jízdy.

Řidič má k dispozici velmi moderní pracoviště s digitálním přístrojovým štítem a panoramatickou obrazovkou v horní části čelního skla, na níž se mohou zobrazovat záběry kamer, sledujících prostor za vozem nebo ložnou plochu.

K pohonu konceptu slouží blíže nespecifikovaný hybridní systém Dual Energy, umožňující například v obytných zónách jízdu čistě na elektřinu, zatímco na delších trasách mimo městskou zástavbu je využívána elektřina společně se spalovacím motorem.

Iveco uvádí, že Vision není pouhým výstavním exponátem pro veletrhy, ale laboratoří pro studium a vývoj nový technologických řešení pro budoucí lehká užitková vozidla.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - wakantanka
30. 9. 2014 12:29
Re: Kam ten dizajn speje
Čo ti ja viem, vzhľadom na to že to je dodávka a v podstate prvotný návrh mi to nepripadá nejak veľmi odpudivé. Mňa napríklad zaujala tá vychytávka s tým "dierovaným" predným A stĺpikom, ktorý keď dajú do praxe bude prínos pre výhľad z vozidla. A čo sa týka dizajnových štúdií, nie všetko čo vyprodukovali bolo vo fáze konceptu krásne, poväčšinou až v sérii sa na to ako na celok dalo pozerať, aj keď v niektorých prípadoch je opak pravdou.
30. 9. 2014 12:22
Kam ten dizajn speje
Ako sa môžu chváliť niečím tak odpudzujúcim... Monštrum bez štipky čohokoľvek pozitívneho, spomínať v tomto prípade krásu, eleganciu, či len pohľadný dizajn je úplne scestné. Stretnúť to vonku, tak mám skazený celý deň...
Príšerný paskvil. Takto sa prezentujú automobilky. Stále častejšie sa utvrdzujem v tom, že dizajnérske štúdiá mali a majú svoj význam a zmysel. S fabrickými dizajnérmi ide úroveň strmo dolu.