Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

J.D. Power: Asie nás do dvou let překoná v počtu prodaných aut

Miro Mihalik
Diskuze (8)
Indie a Čína nasadily takové tempo růstu svých automobilových trhů, že podle J.D. Power zanechá asijsko-pacifický region v roce 2009 za sebou i Evropu.

Studie říká, že v roce 2009 se v Asii prodá 23 milionů osobních vozidel, zatímco na starém kontinentu najdou automobilky o 300 tisíc zákazníků méně. Poprvé v historii tak „východ“ překoná Evropu. Firma J.D. Power vychází z čísel renomovaných novin Automotive News, která říkají, že letos se v asijském regionu prodá 19,3 milionu a v Evropě 21,6 milionu aut.

O rapidní tempo se postarala zejména Čína. Od roku 2001 tam narostl počet prodaných automobilů o 25 procent a jen letos se očekává nárůst o 18 procent. Navíc s rychlostí 12 procent ročně se bude zvětšovat čínský trh až do 2014. V té době by se mělo v asijsko-pacifickém regionu prodat 31,9 milionu osobních automobilů, což bude 36procentní podíl ze všech prodaných automobilů na světě. Podle prognózy Čína překoná v roce 2025 i dosud největší automobilový trh na světě – Spojené státy. „S jejich meziročním růstem a enormní populací se zdá, že je nevyhnutelné, aby se Čina stala největším světovým trhem s novými osobními automobily,“ zkonstatoval John Humphrey, viceprezident a generální manažer J.D. Power.

Miro Mihalik
Diskuze (8)
Avatar - Falco
25. 8. 2007 21:30
To je překvapení
Evropa - cca 500 milionů obyvatel

Asie - několik miliard obyvatel
25. 8. 2007 15:14
ale,ale....
....hosi.s cim tam pocitate.Urcite s auty,to jo,ale ne s tim,ze se za chvili zemekoule pod tou tihou aut prestane otacet-pride doba ledova,vse zde zmrzne a objevi se mamuti.Jo-a ty bodou jist ty stare,ale hezky zakonzervovane plechy coby auta,... ;-\