Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

J.D. Power: Výroba aut v Severní Americe prudce vzrostla

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Výroba automobilů v Severní Americe se v letošním prvním pololetí zvýšila o 72 procent proti stejnému loňskému období, kdy ji tlačila dolů světová hospodářská krize. Výrazný nárůst zaznamenala v pololetí rovněž produkce aut v Británii.

Firma J.D. Power nicméně upozornila, že ve druhém pololetí tempo růstu výroby v Severní Americe pravděpodobně zpomalí na devět procent. Snížila rovněž odhad letošního prodeje automobilů ve Spojených státech na 11,7 milionu z dříve předpokládaných 11,8 milionu vozů. Loni se prodej propadl na 10,4 milionu vozů, tedy na nejnižší úroveň za 27 let.

Největší americká automobilka General Motors v loňském roce prošla bankrotovým režimem. V rámci rozsáhlé restrukturalizace prodala některé značky a přeměnila se v menší podnik, který má pružněji reagovat na požadavky zákazníků. Bankrotovému režimu se loni nevyhnula ani další americká automobilka Chrysler.

Britský svaz výrobců a prodejců motorových vozidel (SMMT) dnes oznámil, že výroba automobilů v Británii v pololetí stoupla o 55 procent na 701.266 vozů. V samotném červnu však růst výroby zpomalil na 28 procent z květnových 59 procent.

"Pokračující investice do nových produktů a technologií pomáhají udržet růst v tomto sektoru," uvedl generální ředitel SMMT Paul Everitt. "Příští měsíce zůstávají nejisté a hlavní prioritou zůstává udržení hospodářského oživení na hlavních trzích po celém světě," dodal.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)