Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar F-Type má první prodejní úspěchy, výrobce registruje už dva tisíce objednávek

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
Vedení britské automobilky Jaguar může být velmi spokojené s nástupem modelu F-Type na trh.

Nový dvoumístný roadster F-Type je po několika desítkách let prvním skutečně sportovním Jaguarem, který může být považován za ideového nástupce populárního E-Type. Modely XJS a XK/XKR se především díky svým rozměrům spíše než ke sportovním vozům řadí do třídy GT.

Skutečnost, že je F-Type po velmi dlouhé době zcela novým a skutečně sportovním Jaguarem se odráží i v zájmu zákazníků. Podle neoficiálních informací britská automobilka v současnosti eviduje přes 2.000 objednávek na svůj nový roadster. Většina z nich pochází od zákazníků z Evropy a velký zájem je i v USA. Severoamerický trh považuje Jaguar pro budoucí léta ze největší odbytiště pro F-Type.

Jaguar má tedy již nyní zajištěn odbyt pro téměř třetinu ze 7.000 vozů modelové řady F-Type, které chce podle plánu prodat v roce 2013. Prodejní čísla se s ohledem na současný zájem ze strany zákazníků budou pravděpodobně zvyšovat a v roce 2014 mohou i díky doplnění nabídky o kupé s pevnou střechou překonat hranici 10.000 prodaných vozidel.

Tato čísla jsou sice velmi pozitivní, ale na druhou stranu jsou hluboko pod prodejními výsledky, jichž Jaguar dosahoval před nástupem ekonomické krize, kdy před rokem 2008 prodával okolo 140.000 automobilů ročně.

K dosažení podobných prodejních výsledků má v následujících letech dopomoci vedle nové řady F-Type a sedanů XF a XJ i nástupce modelu X-Type, který opět zamíří proti německému triu Audi A4, BMW řady 3 a Mercedes-Benz třídy C.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
7. 11. 2012 17:43
Re: Proč ne?
Dřív mne trochu mrzelo, ze se ford zbavil jaguaru, ale kdyby se tak nestalo?
Kdo vi,kde by dnes jaguar byl a jestli by vubec byl. Myslim,ze ma jag paradne
naslapnuto. Jen tak dal :-)
Avatar - twistedTSD
7. 11. 2012 16:59
Re: Proč ne?
:yes:
Avatar - 3_diamanty
7. 11. 2012 12:13
Re: Proč ne?
suhlas.... predajne je aj bude 911 uspesnejsia ale co sa tyka charizmy a exkluzivity tak F-type je vacsia pecka... nehovoriac o tom ze carrera mi pride uz ako vcelku ( dizajnovo ) nudne a relativne tuctove auto... a aj ostatne porsche su dizajnom take nemastne neslane... o krase nekrase panamery alebo cayenne by sa dalo spekulovat hodiny, rovnako aj o boxteri a caymane.... carrera dnes uz viac tazi z mena a historie ako zo sucasnej krasy a exkluzivity....ktora je diskutabilna.... mne naopak imponuje zmena... preto sa mi 10krat prezvejkana nova ( 30 rocna ) carrera uz tolko nepaci ako napr f-type ktory je originalny.. a neokukany :yes:
7. 11. 2012 11:56
Re: Proč ne?
911 bude mít co dělat, možná zastíní F-type v prodejích ale nejspíš to bude víc zábavné auto.
7. 11. 2012 11:43
Proč ne?
Je to vážně krásný auto, jako všechny Jaguáry teď (né že by starý nebyly hezký) , takže jen tak dál :-)