Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar I-Pace už také vydává varovné zvuky. Měl znít jako UFO, ale lidé pak koukali na nebe

Stanislav Kolman
Diskuze (1)
Elektromobily značky Jaguar už také vydávají varovné zvuky pro pěší. Ten původní ale tvůrci raději zatrhli.

První sériově vyráběný elektromobil značky Jaguar už je na světě a britská automobilka tak musí řešit problém, který trápí i všechny ostatní výrobce elektrických aut: hluk. Tedy lépe řečeno jeho nedostatek. Při nízkých rychlostech totiž nejsou elektromobily slyšet a pro pěší tak vznikají nebezpečné situace. A nemyslíme tím jen nevidomé, ale třeba i stále častější smartphone zombies.

Vtipné je, že Jaguar chtěl pro model I-Pace původně použít zvuk, který měl imitovat UFO. Britům se to zřejmě povedlo opravdu přesvědčivě, protože při testování zjistili, že kolemjdoucí namísto po vozovce zírají na oblohu… mimozemskou akustiku tak nahradilo docela obyčejné bzučení, které si můžeme poslechnout ve výše přiloženém videu.

Zvuk vydává reproduktor schovaný za přední mřížkou v rychlostech do 20 km/h. Intenzita se mění v závislosti na rychlosti, jiný je i tón v momentě, kdy automobil couvá. Ve vyšších rychlostech už podle Jaguaru není dodatečná akustika potřeba, kolemjdoucí o voze vědí díky valivému hluku pneumatik či aerodynamickému svistu.

Elektrický Chevrolet Volt už má stejnou schopnost, reproduktor však vydává zvuky až do rychlosti 32 km/h. V tomto ohledu se tedy standard výrobců liší. Nicméně v zámoří již mají připravený nový zákon, který bude po výrobcích žádat „bzučení“ do rychlosti 30 km/h.

Varovný zvukový signál má upozornit především slepé a zrakově postižené. Lidí, kterým hrozí nebezpečí, je ale podle odborníků víc. Mezi pěšími totiž přibývá stále více tzv. „smartphone zombies“, tedy lidí, kteří jsou zahleděni do svého chytrého telefonu a vůbec nevnímají okolí. Jaguar se závěrem ještě chlubí tím, že reproduktor je umístěn tak, aby jej slyšeli lidé pouze venku, do kabiny totiž vůbec neproniká.

Stanislav Kolman
Diskuze (1)
14. 10. 2018 16:02
Zvuk UFO ?
Pozorovatelé po celém světě se vesměs shodují, že UFO není slyšet vůbec. Takže jaký zvuk UFO ?