Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar Land Rover bude pokračovat v ofenzivě

Michal Fokt
Diskuze (9)
Britské značky Jaguar a Land Rover v poslední době výrazně rozšířily a omladily portfolio a nehodlají v tempu polevit. Na cestě jsou další zajímavé projekty.

Na evropské prezentaci Jaguaru XF jsem využil přítomnosti řady inženýrů a manažerů značky a kladl zvídavé otázky, díky kterým jsem si mohl udělat slušnou představu o tom, co společnost Jaguar Land Rover v několika příštích letech uvede na trh.

Co se týče Jaguaru, ten nyní na nějaký čas skončí s „normálními“ auty. Po sedanu vyšší střední třídy XF totiž přijdou na řadu esúvéčka. Už ve Frankfurtu se světu oficiálně představí luxusně-sportovní crossover F-Pace a hned v příštím roce jej doplní menší SUV, odvozené od modelu XE.

Rozloučit se naopak musíme s vidinou luxusního kupé XK, zacíleného na dvoudveřový Mercedes S a zdá se, že nereálné jsou i zvěsti o kompaktním modelu Velké kočky. Jaguar XE tak zůstane v dohledné době nejlacinějším vozem značky.

Ještě zajímavější to bude u Land Roveru. Renesance se má dočkat Defender, jenž se vrátí ne jako jeden, ale hned coby tři nové modely. Klasický „pracant“ dostane luxusně koncipovaný model a nebude chybět ani lifestylová varianta. Rozšíření se dočká i řada Discovery, i ta bude tvořena třemi modely, jen zatím nebylo rozhodnuto o jeho velikosti a zacílení, ve ale velmi dobrá šance, že půjde o nový základní model v nabídce automobilky. Luxusní řada Range Rover zůstane beze změn, nabídku motorizací však doplní elektromobil.

Chystají se i nové motory, pracuje se na dvakrát přeplňovaném naftovém dvoulitru s výkonem kolem 180 kW, jenž vyplní mezeru mezi 132kW dvoulitrem a šestiválcem. Pracuje se také na další verzi naftového šestiválce a připravuje se dostupnost pohonu 4x4 pro další motorizace. V Británii tak mají napilno a přál bych vám vidět to nadšení pro věc v jejich očích…

Michal Fokt
Diskuze (9)
18. 8. 2015 19:11
Re: zajuimave
Pro tebe ne, pro ostatní ano ;-)
Avatar - Michal Fokt
18. 8. 2015 16:40
Re: menší SUV
I F-Pace je de facto crossover, kříženec mezi SUV a řekněme ...sportovním kombi, přičemž je zaměřený spíše na silnice, než do terénu. Menší model bude téměř jistě v té samé linii, jen menší, lacinější, slabší atp... Detaily ale pochopitelně ještě nejsou známy.
18. 8. 2015 14:48
Re: menší SUV
ďakujem :-)
18. 8. 2015 14:42
Re: Tak
V prémiový třídě? Kdy byl jag nulou?
18. 8. 2015 13:45
základní model
v nabídce JLR opravdu schází, protože vyřazením Freelanderu přichází značka o zákazníky. V cenové relaci 3/4 mega za něj nemá žádnou náhradu, Discovery Sport jí být mohl (vždyť z Freelanderu v podstatě vychází), ale proč ho neprodávat o 300 tis. dráž, když to zákazníci akceptují... od JLR to byl výborný (a úspěšný) marketingový tah, přitom z nouze ctnost - Discovery Sport (s motorem napříč a koncepcí Tiguanu a Fordu Kuga) se prezentuje jako konkurence BMW X3 nebo Audi Q5 (s motory podél), což jsou technicky auta na podstatně vyšší úrovni...