Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar Land Rover vyvíjí asistenční systém proti cyklistům

Michal Fokt
Diskuze (10)
JLR představuje nový způsob ochrany (proti) cyklistů a motorkářů - systém Bike Sense upozorní různými způsoby na možnou kolizi s jednostopým dopravním prostředkem.

Jaguar Land Rover ve své nejnovější tiskové zprávě informuje, že je na britských silnicích ročně zraněno nebo usmrceno 19 tisíc cyklistů a automobilka proto vyvinula systém, jenž má řidiče upozornit na blízkost často špatně viditelného kolaře, popřípadě motorkáře. Říká mu Bike Sense a skládá se z vizuálních, akustických i dotykových signálů.

Vůz vybavený systémem Bike Sense je vybaven senzory, které přítomnost bikera zaznamenají a následně dochází k upozornění řidiče. Nejprve sedadlo "poklepe" řidiči na rameno ve směru, odkud se zezadu kolo nebo motorka blíží. Když se objeví bezprostřední blízkosti, v místě výskytu kola dojde k rozsvícení LED diod ve dveřích. sloupcích a palubní desce. Z reproduktoru, který je nejblíž řidiči, se také ozve výstražný tón v podobě zvuku zvonku, popřípadě klaksonu motorky.

Pokud se blíží kolo a posádka se chystá vystoupit, zvukovou výstrahu doplní vibrace a rozsvícení kliky dveří a podobným způsobem dochází k varování, pokud se objeví cyklista nebo chodec před autem - dojde k vibraci plynového pedálu. JLR současně tvrdí, že v případě hustého městského provozu dokáže systém vyhodnotit jen ty nerizikovější situace v blízkém okolí, aby řidič nebyl rušen neustálými výstrahami, ale stejně - nepřipadá vám tohle už jako takové malé řidičské předpeklí?

Michal Fokt
Diskuze (10)
Avatar - Kobler
21. 1. 2015 05:30
To snad ne.
Tak aby mě moje vlastní auto otravovalo a dělalo mi z auta "nechtěné masažní studio na diskotéce" jenom kvůli tomu, že někdo nemá peníze nebo rozum (nebo obojí) jezdit v městě něčím normálním, to už je moc!
Ještě, že to v autech jen tak brzy nebude. (doufam)

Avatar - white label
20. 1. 2015 21:17
...AS proti cyklistům.
Co to je za AS, lehký kulomet a radlíce vpředu?
Zní to opravdu hrozně!
Očekávám logický protest svazu cyklistů apod.
20. 1. 2015 21:05
Re: Asistenční systém proti cyklistům
Také jsem si hned představoval nějaký asistent odstraňující cyklisty. :-) (Samozřejmě nesmysl, ale ta formulace...)
Avatar - lukas06
20. 1. 2015 20:42
To je zase titulek...
Vím, že to tu už zaznělo, ale první, co mě napadlo, že je bude odstřelovat... >:D Myslím, že kolo nechám doma a budu jezdit už jen autem! :-! >:D
Avatar - Pekelná Micinka
20. 1. 2015 17:51
Re: Asistenční systém proti cyklistům
:yes: