Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar i přes současný prodejní boom SUV své sedany neopustí

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (30)
Britská značka Jaguar i přes obchodní úspěchy svých SUV neplánuje ukončení produkce a dalšího vývoje sedanů modelových řad XE, XF a XJ.

Jaguar se i přes své aktuální problémy s odbytem, klesající výrobou a nedávno ohlášeným rušením pracovních míst ve Velké Británii nehodlá vzdát svých sedanů, ale naopak v nich vidí velký potenciál pro budoucnost.

Ralf Speth, generální ředitel Jaguar Land Rover, podle Automotive News Europe potvrdil, že sedany budou i nadále nedílnou součástí nabídky značky Jaguar. Podle jeho slov jsou právě sedany důležitou součástí elektrické budoucnosti britské značky.

Ujištění ohledně budoucnosti sedanů v nabídce značky Jaguar přichází krátce po oznámení snížení počtu pracovních míst a zároveň jako reakce na nedávné spekulace o jejich konci. Ten měl souviset s jejich nízkými prodeji oproti SUV značky Jaguar.

Podle Automotive News Europe se celosvětové prodeje modelové řady XE za prvních jedenáct měsíců roku 2018 snížily o 21 procent na 28.402 vozů, zatímco u modelové řady XF klesly o 23 procent na 29.563 automobilů. Zároveň však vzrostly prodeje vozů značky Jaguar o jedno procent a to především díky modelu E-Pace.

Sedany se tedy aktuálně netěší příliš velké oblibě u zákazníků, ale Jaguar se jich nevzdá. Důvodem tentokrát není lpění na tradicích, ale výhled do budoucnosti a očekávání postupného poklesu zájmu o SUV.

Ralf Speth očekává, že popularita sedanů bude především v Evropě a Číně opět stoupat se zaváděním stále přísnějších emisních norem. Právě tyto vozy je totiž díky aerodynamickým vlastnostem svých karoserií mají být schopny plnit mnohem lépe než vyšší a objemnější SUV.

Jaguar si tedy i v příštím desetiletí ponechá ve své nabídce modelové řady XE a XF. Ty se mají vydat podobným směrem jako modelová řada XJ. Ta se má totiž do dvou let proměnit v čistě elektřinou poháněnou vlajkovou loď své značky.

Nové generace modelů XE XF jsou očekávány kolem roku 2023 a jejich výroba má údajně probíhat na Slovensku. V souvislosti s přechodem na elektrická pohonná ústrojí se pak u nich můžeme dočkat radikální proměny designu ve stylu prvního sériově vyráběného elektromobilu značky Jaguar, jímž je model I-Pace.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (30)

Doporučujeme

Avatar - Machýrek
24. 1. 2019 17:38
Re: Tradice
Jj paní S. Bylo to enormní. Ale osobně jsem s ní jednal jen jednou. Takže nevim jistě, jestli to je její standard.
24. 1. 2019 11:52
Re: Tradice
Mluvíš o Británii jako o solitéru nezávislém na Evropě, to je lež a uvědomují si to čím dál tím více právě britové.
24. 1. 2019 11:51
Re: Tradice
JLR má R6 vyvinuté, to je ten problém. Porsche klesly prodeje kvůli vypuštění nabídky naftových motorů.
24. 1. 2019 11:50
Re: Tradice
V Čestlicích? Paní S? To jsem si nikdy nevšiml upřímně a jsem na to extra citlivý.
Avatar - Machýrek
24. 1. 2019 11:28
Re: Tradice
V Čestlicích, na Zlín mám lepší vzpomínky.