Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar využije některá technická řešení C-X75 v jiných modelech

Michal Fokt
Diskuze (1)
Jaguar C-X75 sice skončil dříve než vůbec začal, ale výsledky jeho vývoje prý budou zužitkovány v dalších modelech značky, nový sportovní F-Type nevyjímaje.

Jaguar nedal svým příznivcům zrovna ideální vánoční dárek, když v polovině prosince oznámil, že projekt supersportu C-X75 končí. Údajně se tak děje kvůli ekonomické krizi, která v posledních letech srazila hlavu více plánovaným modelům, ale mohlo by za tím být i něco trošku jiného, případně kombinace více faktorů. Faktem zůstává, že Jaguar svůj druhý exotický supersport nepostaví, tedy alepoň ne v blízké budoucnosti.

Vývoj C-X75 ale prý nepřijde nazmar, využita bude celá řada řešení, na která při jeho vývoji inženýři přišli. Hybridní systém, složený z benzinové přeplňované šestnáctistovky o výkonu 500 koní a dvojice elektromotorů, by si mohl po úpravách, daných odlišnou koncepcí obou aut, najít časem cestu i do F-Type, případně do nové generace vozů XK.

Použitelné prý budou i zkušenosti, získné při návrhu velmi funkční a aerodynamické karoserie, lehkého karbonového šasi a v neposlední řadě i taktéž velmi kol, vyznačujících se též velmi malou hmotností.

Proto možná (ne)překvapí, že se Jaguar rozhodl využít získanou techniku k dalším pokusům. Už dříve padlo prohlášení, že se vyrobí pět prototypů, určených pro muzeum, předváděcí akce a sběratele, souběžně s jejich výrobou ale bude i nadále vyvíjen hybridní systém, aby Jaguar předvedl jeho potenciál. Záměrem je dostat se na zrychlení na stovku za 2,8 s a na maximální rychlost 330 km/h. Jak už bylo řečeno, jednou by se to mohlo hodit...

Michal Fokt
Diskuze (1)
Avatar - Pekelná Micinka
28. 12. 2012 23:51
Telling Ghosts
No je to prostě škoda, kur... :-( :-(