Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar zahájil výrobu nového sedanu XE

David Bureš
Diskuze (93)
Továrna Solihull se v posledních letech specializovala na výrobu SUV z dílny Land Roveru. Nově k nim přibyl i sedan značky Jaguar.

Vzhled Jaguar XE známe již od loňského září, až nyní se však tento sedan střední třídy začal sériově vyrábět. O jeho výrobu se stará závod Solihull, XE je tak prvním vozem značky Jaguar, který se kdy v této továrně na západě Anglie vyráběl.

Jaguar při prezentaci XE zdůrazňuje, že se jedná o britský výrobek. Automobil se v Británii kompletuje, přičemž více než polovinu výrobních komponentů produkuje 55 dodavatelských firem z různých koutů Velké Británie. Celkem z Británie pochází 55 % komponentů použitých na zkompletování Jaguaru XE.

Výroba Jaguaru XE díky tomu nepomůže jen samotné automobilce, ale také mnohým ostatním firmám z Británie, které se dočkaly významných investic. Díky kontraktu s Jaguarem třeba firma Rosti McKechnie specializující se na plasty dvojnásobně navýšila svoji pracovní sílu a obdržela investici ve výši 18 milionů liber (cca 684 milionů korun) od svých švédských majitelů, které byly použity na zakoupení nových robotických strojů. Sertec Group zase použilo 15 milionů liber (570 milionů korun) na nákup nových lisů a robotů a na další úpravy svého závodu Tyseley.

Modernizací prošel i samotný závod Jaguar Land Roveru, když v Solihullu byla otevřena nová karosárna a další montážní zařízení. Jednalo se o jednu z největších investic do tohoto závodu v hrabství West Midlands v její sedmdesátileté historii.

Zatímco dosud se závod Solihull specializoval na výrobu vozů značky Land Rover (jmenovitě modely Defender, Discovery, Range Rover a Range Rover Sport), v následujících letech bude vyrábět vozy obou značek automobilky Jaguar Land Rover. Vedle XE zde Jaguar bude vyrábět také chystaný sportovní crossover F-Pace. Oba vozy sdílejí nově vyvinutou hliníkovou platformu Intelligent Aluminum Architecture (iQ[Al]).

David Bureš
Diskuze (93)
Avatar - Hammunasakra
15. 4. 2015 14:59
Re: Tak jen vyrábějte
Kde jinde ;-)
A tahle mě fakt docela bere :yes: >:-[]
Avatar - AUDIRS6
15. 4. 2015 14:43
Re: Tak jen vyrábějte
>:D >:D >:D >:D
tak teba najdem aj tam ? >:D
tak to ma podrz >:-[]
4% - tam ja nespadam ;-)
Avatar - Hammunasakra
15. 4. 2015 14:12
Re: Tak jen vyrábějte
Ty máš taky uprostřed mezi Favoritem a Aventadorem šaltrklacek. No nic proti 4% menšině já sem tolerantní ;-)

Já bych si radši dal sólo s touhle [odkaz] :yes:
Avatar - AUDIRS6
15. 4. 2015 13:41
Re: Tak jen vyrábějte
a tipujem, ze sa tesis na moment, kedy sa vysuva hore >:-[] >:-[] >:-[] >:-[]
Avatar - Hammunasakra
15. 4. 2015 12:53
Re: Tak jen vyrábějte
Že ty neumíš něco pochopit neznamená že je někdo lhář. A když neumíš něco pochopit už vůbec to neznamená že je někdo permanentní lhář
Tohle si fakt nezvlád