Jak jednoduše odhalit stočený tachometr

Prezentace klienta
Zajímalo by vás, zda ojeté auto, které si chcete koupit, nemá stočený tachometr?

Vědět, kolik auto skutečně najelo, je na místě, obzvlášť pokud vezmete v úvahu, že až dvě třetiny ojetých aut nabízených k prodeji ukazují nižší kilometrový nájezd, než jaký opravdu ujely. Realita je taková, že se každý kilometr počítá – a to jak z pohledu prodejce, tak kupce. Rozdíl v ceně totiž může dosáhnout i několik desítek tisíc korun. Jeden vydělá, jeden prodělá.

Stočený tachometr může vést až k poškození motoru

Problém stočeného tachometru není ale jen o navýšené kupní ceně, ale také o možných nečekaných opravách. Díky uměle sníženému kilometrovému proběhu například nemusíte včas vyměnit rozvodový řemen. Opotřebovaný řemen může prasknout a může dojít k vážnému poškození motoru. O tom, že oprava vozu pak není zrovna levnou záležitostí, asi není potřeba psát. Pokud nechcete zaplatit za auto více, než je jeho reálná hodnota a chcete se vyhnout nečekaným opravám, čtěte dále naše rady, jak stočený tachometr odhalit.

Pamatujte, že díly mohou být vyměněné

V první řadě si auto detailně prohlédněte. Z hlediska ujetých kilometrů se zaměřte zejména na pedály, řadicí páku, volant, brzdové destičky a kotouče. Jejich opotřebení vám může napovědět, jak moc se s autem dosud jezdilo. Problémem však je, že každá z těchto součástí může být vyměněná za novější. Pokud někdo stočí tachometr u auta například o sto tisíc kilometrů (a jsou známé případy stočení i o 400 tisíc a více kilometrů), dá si pozor na to, aby laik nic nepoznal. Fyzickou kontrolu vozidla by proto měl provést technik v nezávislém servisu.

Prověřte si auto online

Pokud chcete jako kupující stočený tachometr jednoduše odhalit, prověřte si auto online v systému AUTOTRACER od společnosti Cebia. Během chvíle se zdarma dozvíte, kolik je k danému vozidlu informací o stavu tachometru a z jakého období pocházejí. Následně se můžete za 499 Kč podívat na detail ujetých kilometrů a díky tomu zjistíte, zda auto má, či nemá stočený tachometr. Navíc se dozvíte, zda nebylo havarované, jak bylo servisované, jaký je skutečný rok jeho výroby, zda není zatíženo leasingem či spotřebitelským úvěrem či zda, jak a za kolik se dříve prodávalo. AUTOTRACER od společnosti Cebia vám spočítá i jeho aktuální tržní cenu, budete díky němu mít jistotu, že za auto zaplatíte tolik, kolik má stát.

Na systém AUTOTRACER, díky kterému si můžete jednoduše prověřit ojeté auto, se podívejte zde.

Prezentace klienta
Autorizovaný prodej Servis osobních aut Autobazary Pneuservisy Náhradní díly