Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak na neukázněné řidiče? Zveřejňovat jejich fotky, navrhuje starosta New Yorku

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
Problémy s řidiči, kteří nedodržují předpisy, mají všude na světě.

Newyorský starosta Michael Bloomberg navrhl, aby fotografie řidičů, kteří se dopouštějí dopravních přestupků, byly zveřejňovány. Nejen jejich podobizny, nýbrž dokonce i jména. Nešvary se týkají hlavně jízdy na červenou, ale i dalších prohřešků, například jízdy v pruzích určených pro autobusy. Kamery jsou totiž v samotném New Yorku už na mnoha místech.

Starosta v jednom rozhlasovém pořadu řekl, že by takto mohlo město hanobit pachatele a způsobit jim řádnou ostudu. Účel je jasný: odradit jiné obyvatele od porušování platných zákonů, vyhlášek a nařízení. Představitelé New York City také navrhli instalaci čtyřicítky dalších monitorovacích kamer, které by mohly snáze odhalit provinilce a přispět k jejich řádnému potrestání, konkrétně finančními sankcemi.

Zákonodárci ve městě Albany se ale postavili proti i přesto, že Bloomberg našel spojence dokonce v Senátu. „Proč by nám měl někdo ze severu státu diktovat, co máme a nemáme dělat a rozhodovat o tom, kolik budeme mít kamer hlídajících červenou na semaforech nebo překročení rychlosti?“ divil se starosta.

Jenže, pravidla jsou v USA nastavena jinak. Město New York mohlo připojit kamery ze své vlastní vůle, ale bez státního souhlasu nemůže vybírat pokuty. Veřejné očerňování, které se placení za přestupky netýká, by se ale mohlo stát realitou již brzy. „Nemáme peníze na tisíce a tisíce policistů, kteří by mohli stát na každém rohu. Použití moderní techniky je nejúčinnější, naučí lidi chovat se slušně a zabrání jim porušovat zákony,“ vysvětloval své důvody Bloomberg.

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
Avatar - PlumJelinek
30. 6. 2012 15:19
Re: lol
Jo, stala by se z toho soutěž o největšího piráta >:D To by mě bavilo, to chci i u nás >:D :yes:
Avatar - lordlord
30. 6. 2012 10:28
Re: lol
přesně tak, nebo by se tam objevovaly přestupky překročení rychlosti o 3 km na noční 4proudovce a ukazovaly by tak nesmyslnost zákonů
30. 6. 2012 10:16
Re: lol
asi tak... u nás by si nejspíš nikdo s timhle hlavu nedělal. já teda ani náhodou, ať mě vyvěsí na radnici i s jménem >:D