Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak odstranit zápach z vozu? Jde to, ale těžko

Aleš Dragoun
Diskuze (43)
Line se z interiéru vašeho auta spíše zápach než vůně? Chce to hlavně důkladnou očistu vnitřního prostoru.

Nejdříve uvnitř pořádně ukliďte. Pokud objevíte v temných zákoutích zavazadlového prostoru zapomenutou potravinu, našli jste možná jeden ze zdrojů nelibého odéru. Rozlité mléko na sedačce také není ničím výjimečným, obzvlášť pokud máte děti. Pokud už je tam ale delší dobu, představuje velký problém. Zde svěřte do péče svého čtyřkolového přítele raději profesionálům s ozónovými přípravky, které zbavují organických pachů (ovšem nikoli chemických). Pokud jste jej rozlili před chvílí, okamžitě musí pryč.

Kouř z cigaret se dostane všude

Jste kuřáci a věnujete se své vášni také při řízení? Vysypejte a vytřete popelník. Pravidelně, pochopitelně, nikoli až vám začne přetékat. Nejlepší by bylo, kdybyste si raději na oblíbenou cigaretu zastavili někde na odpočívadle. Tím zrovna nemyslíme čerpací stanici, kde je, když už, dobré se držet co nejdál od stojanů a nádrží. Už se vám někdy stalo, že jste šli se zapálenou cigaretou až před obchod? Kouř se ovšem dostane v autě všude včetně koberců a zapřisáhlého nekuřáka od případné koupě později rozhodně odradíte. Pomůže zde opět ozón, ale nejlevnější přípravek, který se dá koupit i pro domácí použití, stojí přes 700 Kč.

V zásadě platí tři rady: uklidit, následně důkladně vysát a vyčistit. A nebojte se vody, nešetřete s ní. Když je hezky, auto vám velmi rychle vyschne. Koneckonců, v dešti by ho šel dávat do pořádku jen naprostý blázen. Nechte tedy otevřené všechny dveře, co jich na voze máte. Interiér se vyvětrá a vysuší.

Chemické čističe je dobré nejdříve lehce vyzkoušet na materiálu, pro který jsou určeny. Aby vám náhodou například ze sedadla nezbyl holý kostlivec. Dnes je v interiérové autokosmetice velký výběr všemožných sprejů a vlhčených utěrek na skla, přístrojovou desku i čalounění včetně koženého.

Konkrétně na látkové čalounění existují pěnové čističe, které stačí rozetřít větším kartáčem. Poté, co se přípravek dostane dovnitř, jen sedadla či dveřní výplně hadrem, zbytek za vás vykoná sluneční svit. To samé platí o stropu. Nezapomínejme na vnitřní strany skel. Obzvláště na pevné povrchy a gumové koberečky pomůže i starý dobrý kbelík s vodou (čistou!) a houba. A co s mastnotou? Na ni je nejlepší horká pára, ale tu doma každý k dispozici nemá. Špinavé látkové koberečky (nebo koberce pod zmíněnými gumovými) čistěte rovnou vysavačem za vlhka.

I klimatizace potřebuje „uklidit“

Také o klimatizační jednotku je třeba se starat. Určitě bude lepší, když tuto práci svěříte odborníkům, doporučuje se jednou za tři roky. Existují ovšem rovněž speciální antibakteriální spreje do ventilační soustavy vozu. Ty ale používejte častěji a preventivně, ne až ve chvíli, kdy se zevnitř line zápach. Může být taky pozdě a pak už nezbývá nikdo jiný než profesionál. Také je dobré nechat klimatizaci vypnutou, výparník stačí vyschnout.

Pohlcovače pachů fungují, ale bohužel ne dlouho. Nemluvíme jen o voňavých stromečcích na vnitřních zpětných zrcátkách (také je nesnášíte?), ale i o úplně běžných potravinách, jako jsou káva nebo ocet. Ano, vůně kávy dokáže nežádoucí odér skutečně pohltit, ovšem jen na krátkou dobu a s kouřem si neporadí vůbec.

Můžeme být na druhou stranu rádi, že nežijeme za oceánem. Co dokáže napáchat v interiéru svou návštěvou skunk, si určitě dokážete představit... Nám mohou úplně stačit naši domácí čtyřnozí miláčkové, pokud je nenecháváme doma. I zde platí: vysát a vyčistit vlhkou utěrkou či hadříkem.

Aleš Dragoun
Diskuze (43)
2. 4. 2012 21:19
Re: FUSEKLOVÁ MLHA
GTI, ty starnes, co radicka, volant... achjooo, ty snad uz ani nevis co je ta nejdulezitejsi vec, kterou musis mit vzdy a za vsech okolnosti cistou? Na co se saha co nejvic? Ma se to osahavat, olizovat a primo milovat, tudiz to musi byt cisty PORAD... jsi nez tvoje kara: tak si uz vylesti.... ty mekceny plasty! ;-)
2. 4. 2012 17:47
kuřáci
co mě nejvíc,ale se*e jsou kuřáci, co vyhazují nedopalky za jízdy oknem. Je jim u p*dele, že za nimi jede auto, prostě to cvrnknou ven, hlavně, že mají klid. To, že nám zasírají živ. prostředí a dělají bordel na silnici je netrápí, navíc odhodit v létě ten hořící nedopalek na silnici chce koule, ne nadarmo se říká, že jsou kuřáci bezohlední...

Těm slušným kuřákům moje zlost nepatří ;-)
2. 4. 2012 16:58
Re: Pracka
Tak já zrovna pití povoluju..i když už s trochou nervozity potom co mi při brždění skončilo kafe spolujezdce všude přes čelní sklo, když si sundal víčko a sypal do něj cukr, protože "na parkovišti na to byla moc zima" >:D
2. 4. 2012 09:45
Re: FUSEKLOVÁ MLHA
Já to sice až takhle nepřeháním, ale s kuřáky souhlas. Nepouštět do auta, nebo když už tak zarazit kouření. Protože to je tam pak citít snad měsíce, aspoň pro mě jako nekuřáka.
1. 4. 2012 09:44
Re: FUSEKLOVÁ MLHA
menej pracna alternativa je vysadit manzelku a dceru >:D >:D .