Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak se opravuje D1: Zavrtáni pod dálnicí

Petr Barták
Diskuze (16)
Okolo rekonstruovaných úseků D1 jezdí denně tisíce Čechů. Podívali jsme se na místa, kam se nikdo z vás nedostane.

ŠTERNOV – PSÁŘE

V deštivém dopoledni jsme si vzali pevné boty, vesty a ochranné přilby a vydali se na prohlídku nejbližšího rekonstruovaného úseku D1 u Prahy – mezi 41. a 49. kilometrem. V oficiálních zprávách Ředitelství silnic a dálnic se píše, že mezi Šternovem a Psáři se aktuálně pracuje na rozšíření dálnice. Jak se to dělá?

Rozšiřování vozovky…

„Jako první krok se odstraňuje povrchová vrstva asi 25 cm silné cementobetonové desky. Zároveň se podle toho, jestli se konkrétní úsek zařezává do svahu, či je naopak vyvýšený nad okolní terén, vedle vybagrovává zemina, nebo naopak nasýpá kámen, stěrkové drti a další materiály, třeba odtěžené přímo z dálnice. Recykluje se například vrchní vrstva a přímo na místě se pak zapracovává do nižších pater podkladu dálnice,“ vysvětluje stavbyvedoucí úseku Tomáš Cvach ze společnosti Eurovia. Rozšíření se vytváří stupňovitě, dolní vrstva má vždy širší základnu než ta nad ní. Je to kvůli tomu, aby těleso dálnice neujelo do strany. Všechny vrstvy se hutní. To znamená, že se do nich přidává kamenivo a následně se válcují, případně skrápí vodou. Ale musí být v přesném poměru ke zhutňované směsi štěrkodrtí. „Kdyby jí bylo příliš málo, vrstva by se dokonale nespojila a rozsýpala by se.Pokud by jí bylo naopak příliš mnoho, rozbředala by a nedržela pohromadě. I proto se směs, v níž není žádný cement ani vápno, míchá v betonárce,“ popisuje stavbyvedoucí. A když je okraj podmáčený nebo se tam v důsledku léta zanedbané kanalizace z dělícího pásu stahuje voda? „To pak musíme přece jen zamíchat cement nebo vápno, případně obojí,“ vysvětluje. Vápno se přidává, aby se vrstva vysušila, cement se využívá k jejímu dalšímu zpevnění. Na takto zpevněnou vrstvu přijedou stroje, gradery vrstvu srovnají a válce uválcují. Na ně se pak položí další vrstva z jiného materiálu. Navrch se přikládá asi 20 cm vysoký asfalt. A hloubka vybrání? Místy je tak hluboké, že jsme ani neviděli na silnici. To znamená okolo dvou metrů.

… i dálničního mostu

Rozšiřování mostu vypadá hodně zajímavě. Po odstranění zábradlí a vrchní vrstvy šlo dolů několik asi metr širokých a zhruba pětatřicet metrů dlouhých dílů mostovky. Jeden zborcený zbytek je ještě na břehu říčky Blanice vidět. Nahoře na tělese dálničního mostu pracují dvě party dělníků s pneumatickými kladivy, odkrývají železné zpevňovací sítě a ohýbají je. „Až se na pilíře položí nová, o tři čtvrtě metru rozšířená mostovka, sítě se zase narovnají. Spojí se s těmi, které se budou na novou mostovku umisťovat. Smyslem je co největší pevnost mostu,“ vysvětluje Tomáš Cvach. Nové nosníky se budou pokládat už v polovině měsíce.

LHOTKA – VELKÁ BÍTEŠ

Protože nám jeden úsek nestačí, vydáváme se ještě na Moravu k Velké Bíteši, mezi 153. a 162. kilometr dálnice. Tam se práce od května dostaly do dvouměsíčního skluzu, dokonce se o prázdninách několik týdnů nepracovalo. „Změnou proti stavu před částečným přerušením prací je skutečnost, že jsme díky jednání s ŘSD našli způsob, jak se postavit k technickým problémům a jak jim dát právní rámec odpovídající všeobecným obchodním podmínkám,“ říká vedoucí projektu rekonstrukce této části dálnice Jiří Krátký ze společnosti OHL ŽS.

I proto na úseku takový ruch jako mezi Šternovem a Psáři není. Podle Krátkého za to částečně může skutečnost, že i v den naší reportáže měli stavbaři na práci vyhrazen jen jeden jízdní pruh, v dalších dvou normálně jezdila auta. A teprve minulé úterý odpoledne dostal od ministerstva dopravy povolení přestavět na provoz 2 + 1/1, tedy jeden ve směru na Prahu v jednom páse a tři na Brno, z toho jeden vedený protisměrem. „Konečně se budeme moci pořádně rozjet,“ říká Krátký. Aktuálně se tu po skončeném frézování vozovky pracuje v násypech, vybagrováno je na půl metru pod hranou dálnice.

Úzký pás…

Už pár desítek centimetrů za značkami směrem ke krajnici je velký schod od vyfrézované krajnice. „Máme kvůli tomu velmi málo místa na zajíždění

a hlavně vyjíždění nákladních aut a práci stavebních strojů,“ posteskne si mistr stavby Lukáš Luka. Nepopírá přitom, že stavbařům na úseku Šternov – Psáře trochu závidí, protože na části úseku mají odstavné nebo stoupací pruhy. To tady na rovině u Bíteše není.

Brzdíme u místa nakládání vybourané betonové vozovky. Necelý metr široký a 25 centimetrů vysoký pás odříznutý od tělesa dálnice už je rozbouraný

strojním kladivem a bagr kusy nakládá na přistavené tatrovky. Obdivujeme, jak strojník bagru zvládá naložit rozbité kusy betonu do lžíce a nasypat

do korby, a to tak, aby ani centimetrem nepřesahoval do pruhu, kde jezdí hlavně kamiony a nákladní auta. A přitom popojíždět.

Zastavujeme se také v místě prací u mýtné brány. Zatímco s ní se hýbat nebude a výkop slouží především ke zhutnění podkladových vrstev, blízký mostek čeká odbourání a následné rozšíření. Těleso brány bude sice úplně na okraji nové vozovky, ale střet auta s branou by hrozit neměl. „V pásmu sto metrů před branou a dvacet metrů za ní bude svodidlo, aby nedošlo ke styku s její konstrukcí,“ uklidňuje nás Krátký. Hodně nepříjemné jsou výjezdy ze staveniště na dálnici. Musíme dlouho čekat, než se uvolní místo, navíc trpí auto kvůli schodu.

… a virtuální most

Také se ocitáme v místě, kde byl asanován most přes dálnici mezi obcemi Jáchymovice a Holubí Zhoř. Silnice k bývalé spojnici mezi oběma „břehy“

je samá díra a výmol, tak akorát pro traktory, říkáme si. „Most byl skutečně postaven a zase bude vlastně jen kvůli spojení s obhospodařovanými pozemky za dálnicí,“ potvrzuje naše úvahy o významu mostu Luka. Z původního tělesa zbyly jen dvě opěry ve svazích dálnice. „Obě krajní čeká oprava a zesílení, mezi jízdní pásy se přidá středový pilíř, který tam předtím nebyl,“ upřesňuje Luka. Mostovka se podle něj bude na pilíře pokládat až při kompletním vytváření nového tělesa dálnice příští rok, aby nedošlo k omezení dopravy.

RESUMÉ

Řidiči osmdesátku nedodržují…

A jak vypadá koexistence prací a dopravy na dálnici? Dělníci i technika se pohybují ve vymezeném pásmu, nic nepřečnívá do jízdního pruhu. Kamiony ani osobní auta však povinnou osmdesátku nedodržují a ani se jim nedivíme. Že v místech, kde se nepracuje, sešlápnou plyn, je pochopitelné, zdržovat se ve zúžených úsecích nikdo nechce. Ale že rychlost neuberou ani tam, kde se pracuje? „Řidiči sice dělníky vidí, ale devět

z deseti nezpomalí. Přitom kdyby třeba kamionu praskla guma, nechci důsledky pro něj ani naše pracovníky na stavbě raději domyslet. Naštěstí se nám takové situace vyhýbají,“ říká Tomáš Cvach. Stavbaři často také vracejí zpět posunuté dělicí značky. I když mají 25 kilogramů těžké podstavce, nákladní auta je posouvají do staveniště nebo porážejí. „Na správné místo je stavíme i několikrát za den,“ popisuje Jiří Krátký.

… a dopraváky nevidíme

Pomáhají stavbařům policisté? „Když je zavoláme, třeba na bourání mostů, je spolupráce s nimi opravdu skvělá,“ říkají Cvach i Krátký. „Že by tu ale někde měřili, to jsem za celou dobu stavby snad ani neviděl,“ popisuje Cvach. „Passaty stojí na vjezdu a výjezdu do úseku, jak bylo domluveno, ale jestli někoho pokutovali, nevíme. Každopádně rychleji než 80 km/h tu jezdí drtivá většina aut. A nemění se to,“ prozrazuje mistr na stavbě Lukáš Luka.

Co se bude ještě letos dělat?

Šternov – Psáře

Skluz kvůli podmáčené krajnici je asi týden. Do konce září by mělo být hotové rozšíření, pak do konce listopadu zbývají ještě práce v dělicím pásu. Tam se bude vyměňovat kanalizace a kontrolovat, případně znovu natahovat kabeláž k mýtným branám, hláskám a dalším. Hotovo by mělo být do konce listopadu – pak je až do konce února technologická přestávka.

Lhotka – Velká Bíteš

Zpoždění kvůli nestabilní krajnici je asi dva měsíce. Do konce letošní sezony, což znamená konec listopadu, chtějí stavbaři ukončit rozšiřování tělesa ve směru na Prahu a udělat i rekonstrukci středového odvodnění a kabeláže, případně jej dokončit před začátkem jarních prací. Celý úsek by

měl být kompletně hotov příští podzim.

Sendvič dálnice (shora dolů)

1. Stávající vozovka dálnice
Betonová vozovka 24 cm
Obalovaný štěrkopísek 4 cm
Cementová stabilizace 20 cm
Hutněny štěrkopísek 11 cm
Filtrační štěrkopísek 15 cm
2. Provizorní rozšíření ve směru na Prahu (opravovaná vozovka)
Obrusná asfaltová vrstva 4 cm
Geokompozit (výztužná mříž, které zpevňuje konstrukci vrstvy) -
Druhá podkladní živičná vrstva 7 cm
První podkladní živičná vrstva 10 cm
Mechanicky zpevněné kamenivo minimálně 26 cm
Vrstvy štěrku a kameniva 20 - 300 cm
3. Skladba nové vozovky (budované v příštím roce)
Betonová vozovka (dvouvrstvá) 27 a 9 cm
Recyklace stabilizace na místě 22 cm
Hutněny štěrkopísek a filtrační štěrkopísek zůstává současný -
Petr Barták
Diskuze (16)
24. 8. 2018 14:35
wow
A podle tohoto článku, bude oprava trvat ještě dlouho: [odkaz] >:D
Avatar - Maulincio
14. 9. 2013 17:34
Opravy
Udělal bych zákon, že když by se do 10-20 let musely na silnici dělat opravy tak by to platila ta firma co ji stavěla ze svýho... protože nechápu jak muže někdo odejít od uplně domr**ný silnice a říct si "jo vypadá to dobře musím se pochválit"
Avatar - Kolouš
14. 9. 2013 09:43
Hura
Konecne reportaz z D1 ktera neni populisticky agresivni ve stylu "hovada na D1 nemakaj a jen zdrzujou chudaky ridice"
13. 9. 2013 15:29
Re: rychlost
Přesně tak. Takhle jezdím celej život. Ne podle značek, ale hlavou. Když považuju situaci za nebezpečnou zpomalím. Když je všude kolem pusto prázdno a přehledno tak na to šlápnu. Na nějakou značku neberu zas tak ohledy. ;-)
13. 9. 2013 11:34
Re: rychlost
Ne, aby to bylo 100% bezpečný, tak by tam ty kamiony nemohly jezdit vůbec a vlastně ani ty auta. Taky nejsem pro šikanování s radarem, zvlášť když napsali že se na některých úsecích nedělá a je tam 80km/h, pokud má člověk mozek, tak se přizpůsobí situaci: motají se tam chlapi? Tak zpomalím klidně i pod 80, nedělá tam nikdo? Proč tam valit 100