Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak si poradit s vybledlými plasty auta? Pomoc je snadná!

Tomáš Dusil
Diskuze (27)
Černé plastové doplňky karoserie, ať už nelakované nárazníky, vnější kliky dveří či lemy blatníků, po letech provozu vyblednou. Jak jim vrátit lesk, aby to moc nestálo?

Původně krásně černé vnější plastové díly karoserie po čase zešednou. Příčinou je působení vnějších vlivů. Jde zejména o účinky slunečního záření, jež v sobě obsahuje ultrafialové spektrum (UV). Právě jeho přičiněním dochází ke změnám na plastech, které se navenek projevují změnou barevného odstínu. Je to jako s polykarbonátovými světlomety s poškozenou ochranou UV vrstvou. Třeba vlhkost či teplotní výkyvy mají na stárnutí plastů pouze minimální vliv. Většina vnějších plastů aut jsou obvykle vyráběny z ABS plastu.

Horký vzduch dělá zázraky

Pokud potřebujete plast pouze oživit, tou nejjednodušší metodou je použít horkovzdušnou pistoli. Před jejím použitím je třeba zbavit plast nečistot lihovým odmašťovačem. Investice v podobě nákupu pistole začíná na částce v řádu stovek korun.

Z vhodné vzdálenosti a krouživými pohyby se horkovzdušnou pistolí postupně nahřívají menší plochy plastu, přičemž je zřetelně vidět, jak původně vybledlý povrch se po nahřátí mění na tmavší. Pozor ale na příliš vysokou teplotu. Ta by mohla mít za následek tavení plastu, což v tomto případě nechceme. Postup dobře ukazuje přiložené video.

Metoda použití horkovzdušné pistole je mimořádně laciná a na provedení jednoduchá. Nepočítejte však s tím, že by plast vydržel „černější“ nějak dlouho. Prostě to má jen dočasný účinek.

Chemie je lepší?

Alternativou k výše popsané „opravě“ je využití přípravku určeného k renovaci plastových dílů karoserie. Použít jej ale lze pouze na hrubší povrchy. Před prací je třeba důkladně zakrýt lakované karosářské díly.

Před aplikací přípravku je nutné plochy určené k ošetření odmastit čističem na bázi lihu. Po jeho vyprchání a tedy zaschnutí můžete přistoupit k nanášení renovačního přípravku. Jeho schopností je se vsáknout do plastového dílu. Pokud je však vyblednutí plastového povrchu značné, aby to bylo účinné, museli byste těch „nátěrů“ udělat několik. A opět platí, že účinek je pouze dočasný, byť asi dlouhodobějšího charakteru, než při použití horkovzdušné pistole.

Nejtrvanlivější metodou renovace je broušení velmi jemným smirkovým papírem (P600 až P800). Následovat bude odmaštění a nastříkání základovou barvou - takzvaným plničem. Po zaschnutí se opět zbrousí smirkovým papírem o hrubosti P1000 a jemnějším a to za mokra. Potom už lze aplikovat černou barvu na plasty. Barva či plnič ve spreji se moc nedoporučuje, neboť je v ní obecně méně tužidla spolu s tvrdidlem. Lepší je použít stříkací pistoli.

Tomáš Dusil
Diskuze (27)
Avatar - ladsla
12. 2. 2017 22:12
Poslední odstavec
Svědčí o tom,že autor je teoretik. Pane Dusile bez plastofixu vám první myčka tu vaši práci zase umyje.......na pobavení dobrý článek jak se dopoustet tuzingu. ....
12. 2. 2017 07:48
Re: Klasika...
No a o tom to práve je. Auto kleslo v zozname priorít pomerne ďaleko. O technika sa starám, ale na kozmetiku je čas limitovaný.
Plasty
Zašlé plasty sa vynovia po použití teflonového oleja. Ja som použil Interflon Fin Super, ale myslím, že to pôjde aj inými, najklepšie v spreji. Zľahka nastriekať, vyleštiť handrou.
Vraj to ide aj silikónovým (obyčajný WD) ale nevydrží to tak dlho.
11. 2. 2017 12:03
Re: Klasika...
Neber to jako útok, ale to že na to, či ono nemáš čas je jen výmluva. Každý má čas na to, co je jeho prioritou. Já myji skoro každý týden. :-)
Já vím.... Blázen
Avatar - eLzyx
11. 2. 2017 11:56
lak
jsem rád, že o tohle blednutí plastů se postaral již bývalý majitel mého auta. Plasty nechal obrousit do hladka a stříknout do barvy karoserie. Auto vypadá mladší (skoro jako facelift) a já se už nemusím patlat s nějakým černidlem. Zůstaly akorát dvě místa, kde jsou původní - plato pod resp. mezi kapotou a čelním sklem, a držáky vnějších zrcátek. A ty naštěstí zatím neblednou.