Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak začínal Rolls-Royce? Podívejte se!

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Rolls-Royce je jednou z nejslavnějších automobilek světa. Co na tom, že pýchu britského automobilového průmyslu vlastní Němci?

O vozech Rolls-Royce se tradovalo, že nemají nikdy poruchu a největší hluk uvnitř vydávají tikající hodiny na palubní desce. Obojí byla spíše reklama, ale prestiž britským aristokratům na čtyřech kolech rozhodně nikdo neupírá. Ani to, že staví jedny z nejluxusnějších továrně vyrobených automobilů na světě. I v moderní době je zde vysoký podíl ruční práce. V nedávné minulosti, pravda, lpěl výrobce na tradici a jeho patřičně drahé vozy technicky zastaraly, to už je však minulostí.

Dvě R se v oficiálním videu ohlížejí za svou minulostí. Jedná se o reklamní spot, ale zároveň i o první kapitolu, takže další budou jistě velmi brzy následovat. Komentář namluvila herečka Kate Winslet. Vše začalo před 112 lety, kdy se Henry Royce pustil do výroby vlastních vozů. Jméno Charlese Rollse, průkopníka letectví, prodejce automobilů a závodníka na nich zpočátku ještě chybělo, jenže netrvalo dlouho a oba muži se domluvili na spolupráci. Jeden technik, druhý obchodník a závodník.

Je to k nevíře, ale tahle auta uspěla ve vytrvalostních kláních, rallye (třeba Alpské jízdě) a překonávala rekordy. Dařilo se jim v Tourist Trophy na ostrově Man. Ta automobilová není tak slavná jako motocyklová, její historie byla mnohokrát přerušena a místa konání se střídala, ale ve skutečnosti je ještě starší. Charles Rolls za volantem modelu 20 hp vyhrál druhý ročník (1906).

Nejznámějším typem z počátečního období je bezesporu 40/50 hp, ten který později dostal slavný přídomek „The Silver Ghost“ (stříbrný duch). Určitě si v blízké budoucnosti zaslouží samostatné ohlédnutí.

Spojení obou pánů fungovalo až do 12. července 1910, kdy se Charles Stewart Rolls zapsal do historie jako vůbec první britská oběť letectví, tedy přesněji řečeno jeho moderní podoby se stroji, které nevyužívaly pouze síly větru. Od té doby se změnila barva emblému společnosti z červené na smuteční černou.

Slavná soška „Spirit of Ecstasy“ má ve svém životopise rok narození 1911 a na rozdíl od jiných značek, třeba Jaguaru odolala všem bezpečnostním předpisům. Bez okřídlené dámy na chladiči si vozy Rolls-Royce představit dnes nikdo nedokáže, proto se při nárazu umí schovat dovnitř...

Aleš Dragoun
Diskuze (0)