Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jako ve videohře: Vozy Porsche vám prý poradí ideální závodní stopu na okruhu

Stanislav Kolman
Diskuze (1)
Stuttgartská automobilka investuje do švýcarské společnosti WayRay. Na tom by nebylo nic až tak zvláštního, kdyby se tato firma nevěnovala rozšířené realitě pro head-up displeje.

O rozšířené realitě se v poslední době mluví hodně, obdobně jako o realitě virtuální. Věnuje se jí i švýcarská společnost WayRay, která dokáže dosadit virtuální objekty do head-up displeje automobilu a obohatit tak váš zážitek z jízdy. Jak? Vášniví hráči automobilových videoher už jistě tuší…

Porsche společně s oznámením spolupráce vydalo i několik snímků, kde vizi potenciálního výsledku partnerství vyobrazuje. A vypadá to doslova jako vystřižené z Gran Turisma. Systém vám totiž může napovědět třeba ideální závodní stopu na daném okruhu, případně vyobrazit tzv „ghost car“ pro porovnání vašeho předchozího času s následujícím pokusem.

Stuttgartská značka však nevidí výhodu systému jen při jízdě na okruhu. Rozšířená realita může pomoci i v denním provozu, kupříkladu zvýrazněním volných parkovacích míst. Toto ale ocení spíše druhá automobilka, která do firmy WayRay investovala – Hyundai. Ta dokonce věří, že v jejích sériově vyráběných autech se může prvek objevit již v roce 2020.

Obě automobilky tvrdí, že technologie společnosti WayRay bude mezi head-up displeji znamenat doslova průlom. K fungování systému stačí jeden malý projektor, který lze instalovat do aut nejrůznějších kategorií a velikostí. Obraz přitom zvládá promítat nejen po celém čelním skle, ale dokonce i na boční okénko u spolujezdce.

WayRay má přitom v současné době jen 250 zaměstnanců a v příštím roce chce založit výrobní závod v Německu.

Stanislav Kolman
Diskuze (1)
19. 9. 2018 18:45
stopa
kéžby to začli dávat do každého auta >:D