Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Japonské firmě Takata hrozí v USA soud kvůli skandálu s airbagy

redakce AUTO.CZ

Spotřebitelé ve Spojených státech podali žalobu na japonského výrobce airbagů Takata Corporation. Kvůli potenciálně nebezpečným airbagům této firmy byly v uplynulých měsících svolány miliony vozidel. Spotřebitelé Takatu a několik výrobců aut viní z toho, že je podvedli, když zatajovali důležité informace.

Jenom ve Spojených státech byly se závadnými airbagy od Takaty spojeny čtyři úmrtí a nejméně 30 případů zranění. U vadných airbagů může dojít k závadě v nafukovacím systému. V případě nehody pak prý z aktivovaných airbagů mohou vyletět části kovu a zasáhnout osoby ve vozidle.

Kromě Takaty jsou mezi obžalovanými také výrobci aut jako Honda nebo Toyota. Žaloba byla podána v pondělí k soudu na Floridě. Má se za to, že je to poprvé, kdy právníci v těchto souvislostech požadují, aby soud případu udělil status hromadné žaloby jménem spotřebitelů v celé zemi. Pokud se tak stane, mohla by Takata případně čelit větší pokutě, než kdyby se s ní majitelé vozů soudili jednotlivě, napsal Reuters.

Na Takatu byly za poslední týden v USA podány nejméně dvě další žaloby kvůli airbagům. V obou případech se na soud obrátili jednotlivci.

redakce AUTO.CZ