Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jeep přiváží do Evropy Patriot a Compass Rallye

Dan Vořechovský
Diskuze (25)
Konkurence v segmentu SUV je čím dál silnější a tak se Jeep chystá ve Velké Británii expandovat do třídy vozů prodávaných pod hranicí 20 tis. liber (840 tis. Kč).

Od roku 2007 se chystá americký Jeep dodávat do Velké Británie dvě novinky, modely Patriot (viz také zde) a Jeep Compass Rallye. Jde o kompaktní vozy s pohonen 4 x 4 a Jeep se jimi snaží oslovit nejen tradiční zákazníky, ale hlavně přilákat mladší klienty, kteří o značce nemají příliš povědomí, ale oceňují jak odlišný design, tak pohon všech kol. Jeep tím jednoznačně míří na do třídy rodinných vozů, což potvrdil výkonný ředitel Chrysler Group pro Velkou Británii, Peter Lambert. Zdůraznil zejména rostoucí zájem o rodinné vozy s pohonem všech kol.

A právě systém 4WD, systém stálého aktivního pohonu všech kol, který zlepšuje jízdní vlastnosti na mokrém nebo zledovatělém povrchu, by měl být hlavní zbraní Jeepu. Tento systém je dodáván v obou modelech. Vzhledově se však oba vozy liší a tak zatímco Patriot by měl lákat na klasický design Jeepu a prostorný interiér, Compass Rallye se snaží o nový moderní vzhled. Oba vozy jsou také založeny na stejné platformě, kterou je Dodge Caliber (testovaný naší redakcí). Pohonné jednotky jsou dvě, benzínový motor o objemu 2,4 l a výkonu 128 kW a především dvoulitrový turbo diesel z produkce koncernu VW. Evropský zákazník prostě miluje dieselové motory a zkušenosti Jeepu ve Velké Británii to dosvědčují. Dvoulitrový diesel by měl dosáhnout v kombinovaném režimu přůměrné spotřeby 5,5 l/100 km.

Ve Velké Británii se začne prodávat Compass Rallye v dubnu příštího roku, v červnu ho poté doplní i Patriot.

Dan Vořechovský
Diskuze (25)