Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jeep chystá sedmimístnou novinku. Vzhled Grand Commanderu prozradily patentové snímky

David Bureš
Diskuze (2)
Sedmimístnou novinku amerického specialisty na SUV naznačil již koncept Yuntu. Sériová verze ale podle všeho bude mnohem konvenčnější.

Jeep je jakožto specialista na SUV a terénní vozy v době neustále rostoucího zájmu o tento typ aut klíčovou součástí koncernu Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Po mezigenerační výměně Compassu a Wrangleru se nyní americká značka chystá na expanzi do světa velkých sedmimístných SUV. Připravovaný model nyní již prozradily náhledy z čínského patentového úřadu.

O příchodu takového automobilu se spekuluje již léta, až letos však Jeep spekulace skutečně potvrdil, to když na šanghajském autosalonu představil koncept Yuntu. Ten je nepochybně předobrazem sériového auta, což dokazuje obdobně tvarované boční prosklení nebo podobně řešená záď. Naopak příď se proti Yuntu podle všeho změní, neobvyklá úzká světla konceptu nahradí konvenčnější svítilny.

Podle očekávání zmizí i proti sobě otevírané dveře konceptu, které měly usnadnit pohled do jeho interiéru. K dispozici tak budou dva konvenční páry dveří s B sloupky. Kabina sériového auta pak má být až sedmimístná, i kvůli tomu bude muset být rezervní kolo umístěno zespodu karoserie.

Informace z čínského úřadu potvrdily i použití pojmenování Grand Commander, které odkazuje na model Commander vyráběný mezi lety 2005 a 2010. Jednalo se o vůz na bázi tehdejšího Grand Cherokee (třetí generace), který uměl nabídnout sedmimístnou konfiguraci.

Vedle toho automobilka pracuje ještě na autě označovaném jako Grand Wagoneer. Ten má být obdobně velký jako Grand Commander, na rozdíl od tohoto „rodinného“ auta však bude luxusně laděn. Jeep si s ním bude chtít vyšlápnout i na Range Rover.

Co se týče techniky v útrobách, tak v případě Grand Commanderu se hovoří o přeplňovaném benzinovém dvoulitru, představeném v novém Wrangleru. To by znamenalo výkon 200 kW a točivý moment 400 N.m. Do budoucna se ale vůz nevyhne ani plug-in hybridu.

Jeep Grand Commander je v tuto chvíli potvrzen pro čínský trh. V nejlidnatější zemi světa si ostatně odbude i svoji výstavní premiéru, světu se má poprvé ukázat na pekingském autosalonu v dubnu 2018. Prodej na jiných trzích vyloučen není, po lehkých změnách by se však z Jeepu mohl mimo Čínu stát Chrysler nebo Dodge.

David Bureš
Diskuze (2)
11. 12. 2017 16:11
NÁDHERNÝ
...lepší, než kdejakej touareg, nabubřelá Q7 a podobny maly kaše z EU >:D >:D
Avatar - Warrual
11. 12. 2017 15:48
Bude to obluda...
...ale pro amíky dobrý. :-)