Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jeep v Ženevě 2008

Ondřej Láník
Diskuze (0)
Lákadlem stánku Jeepu byla dva měsíce stará studie z Detroitu. Hodně si Jeep slibuje od nového Cherokee a perličkou je Grand Cherokee S Limited s posíleným vzhledem skutečných siláků STR8.

Renegade Concept

Jeep Renegade Concept je sportovně zaměřeným vozem vhodným pro jízdu v terénu. Automobilka o něm prohlašuje, že má být přátelský k životnímu prostředí a zároveň své posádce nabídnout zábavu v podobě jízdy mimo běžné komunikace.

K pohonu slouží hybridní systém kombinující diesel Bluetec a elektromotor. Vznětový motor je přeplňovaný tříválec o objemu 1,5 litru, poskytující výkon kW (115 k). Diesel je, ale pouze doplňující pohonnou jednotkou k elektromotoru o výkonu 200 kW (268 k), kterému poskytují energii Li-Ion baterie s kapacitou 16 kWh, dobíjející se během brzdění. Jeep je vybaven stálým pohonem všech čtyř kol a pro pohyb v terénu je vybaven uzávěrkami diferenciálů.

Maximální rychlost konceptu je podle materiálů automobilky 144 km/h a z 0 na 96 km/h zrychluje za 8,5 s. Čtvrt míle s pevným startem ujede Jeep Renegade Concept za 13,6 s. Dojezd hybridního konceptu je 640 km a z této vzdálenosti umí Jeep ujet 64 km pouze za pomoci elektřiny. Díky svému pohonu dosahuje Jeep Renegade Concept spotřeby paliva pouhých 2,14 l na 100 km.

Dvoumístný otevřený automobil je dlouhý 3885 mm, široký 1598 mm, vysoký 1431 mm a rozvor náprav má 2580 mm. Všechna čtyři kola jsou obuta do pneumatik o rozměru 235/65 R20.

Koncept není šetrný k životnímu prostředí pouze svým pohonem, ale také materiály použitými pro jeho stavbu. Například při výrobě sedadel a dveří byla využita pěna vyrobená ze sóji. Návrh interiéru i karoserie počítá s minimálním množstvím součástek, což má zjednodušit a zlevnit výrobu.

Grand Cherokee S Limited

Kdo chce mít GRand Cherokee s vzhledem řady SRT a přitom tankovat naftu, má nyní novou volbu. Interiér i exteriér Grand Cherokee S Limited je upraven ve stylu vrcholného modelu, ale pod kapotou je známý šestiválec 3,0 CRD. V nabídce figuruje také zážehový osmiválec 4,7 l.

Cherokee

Vnější rozměry tohoto Jeepu 4493 x 1839 x 1736 mm a rozvor 2694 mm jsou všemi směry o několik centimetrů větší než u Toyoty RAV4, cenovka Jeepu je v některých případech dokonce nižší.

V nabídce Jeepu jde o střední kalibr, který se u nás bude prodávat se dvěma motory. Všeobecnou oblíbenost turbodieselu bude chtít dovozce překonat atraktivní cenovkou u zážehového šestiválce. Ten je dodáván včetně čtyřstupňové automatické převodovky s výbavou Sport za 860 tisíc korun. Stejně vybavený čtyřválcový turbodiesel s ručně řazenou šestistupňovou převodovkou stojí 890 tisíc, ale chcete-li, aby i zde za vás řadil automat, musíte si připravit alespoň 930 tisíc.

Základní výbava Sport obsahuje všechny obvyklé bezpečnostní prvky včetně ESP, asistenta pro sjíždění kopců a asistenta pro rozjezd do kopce, úplnou elektrickou výbavu, rádio s CD a MP3 přehrávačem, automatickou klimatizaci, parkovací asistent vzadu a šestnáctipalcová kola z lehkých slitin s pneumatikami 235/70 R16. Výbava Limited má větší 17palcová kola, elektrochromatické zpětné zrcátko, měnič na 6 CD a několik další prvků výbavy.


Ondřej Láník
Diskuze (0)