Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jeep v Ženevě: premiéra Patriotu a Commander Overland

Dan Vořechovský
Diskuze (3)
Jeep má nyní ve výrobním programu už sedm modelů a jeho evropská nabídka se brzy rozroste o modely Patriot a Commander Overland.

Modelová řada Jeepu se od roku 2005 rozrostla o další čtyři vozy a Jeep tak bude v tomto roce nabízet již sedm vozů. Do Evropy poprvé zavítá nový Jeep Patriot, který bude mimo severoamerické trhy k dispozici s řízením vpravo i vlevo. V Evropě bude Patriot nabízen ve dvou motorizacích. Standardně půjde o zážehový agregát o objemu 2,4 l, alternativně bude možné zvolit dvoulitrový vznětový agregát. Bezpečnostní prvky nebudou v základu postrádat boční a hlavové airbagy a systémy ABS a ESP s programem ERM eliminujícím riziko převrácení. Patriot bude nabízen ve dvou verzích (Sport a Limited) a prodávat se začne co nevidět. Všechny modely budou vybaveny systémem pohonu všech kol Freedom Drive I.

Druhou novinkou bude model Commander Overland, který bude nabízet oproti standardní verzi zejména luxusnější interiér. Chybět nebude kůží potažený volant, který bude navíc částečně dřevěný. Části dveří, přístrojové desky a středového tunelu byly obloženy dřevem. Kůží byla potažena také loketní opěrka, madla dveří a řadicí páka. Vnější design zaznamenal pouze kosmetické úpravy, nejvýraznější změnou je dvojice podélných střešních nosníků a sedmipaprsková 18palcová hliníková kola s celoročními pneumatikami. Verze Overland bude nabízena s jedním z dvojice tradičních agregátů. První možností je vidlicový osmiválec o objemu 5,7 l s maximálním výkonem 240 kW při 5 000 ot./min. a maximálním točivým momentem 500 Nm při 4 000 ot./min., alternativou pak třílitrový turbodiesel podávající maximální výkon 160 kW při 4 000 ot./min. a maximální točivý moment 510 Nm v rozmezí 1 600 až 2 400 ot./min. Obě motorizace budou doplněny o systém pohonu všech kol Quadra Drive II. Nový Commander Overland pro evropské trhy montuje rakouská firma Magna Steyr ve své továrně v Grazu. V nabídce evropských prodejců bude vůz od druhého čtvrtletí tohoto roku.

Dan Vořechovský
Diskuze (3)