Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jeep Wrangler čekají velké změny

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
Aktuální generace Jeepu Wrangler se udrží ve výrobě déle, než bylo původně v plánu a její nástupce má dorazit pro modelový rok 2018 s výrazně nižší hmotností.

Současný Jeep Wrangler generace JK se vyrábí od roku 2007 a před modelovým rokem 2011 prodělal důkladnou modernizaci. Ta přinesla lepší odhlučnění a především zcela nový interiér. Jako první z Wranglerů a jejich přímých předchůdců se JK představil s karoserií s jedním nebo dvěma páry dveří.

Podle starších plánů se měl Wrangler dočkat nástupce v polovině roku 2016, ale již dříve bylo potvrzeno, že nástup nové generace se opozdí a současné provedení se dočká minimálně ještě jedné velké modernizace, aby bylo konkurenceschopné a v prodeji se udrží do poloviny roku 2018.

O budoucnosti jednoho z nejdůležitějších modelů značky se podle informací amerického serveru Edmunds rozhovořil Mike Manley, generální ředitel Jeepu. Ten při rozhovoru s novináři v rámci jedné z akcí Chrysler Group poodhalil budoucí generaci Wrangleru.

Pro příznivce tohoto off-roadu může být dobrou zprávou, že Wrangler bude mít i nadále svou vlastní platformu a nedopadne jako modely Chrysler 200, Dodge Dart a Jeep Cherokee, které stojí na platformě z vývoje italského Fiatu.

Při jejím vývoji nemá dojít k žádným kompromisům a Wrangler má i nadále zůstat skutečným terénním vozem, i když již dříve ohlašované opuštění tuhých náprav Manley nevyvrátil, ale ani nepotvrdil.

Vedle zachování charakteru Wrangleru se Jeep při vývoji nové generace zaměří na dosažení výrazně nižší hmotnosti. Díky tomu se může dočkat hojného využití hliníkových slitin a vysokopevností oceli v konstrukci podvozku i karoserie.

Nový Wrangler se díky nižší hmotnosti tak trochu vrátí ke kořenům v podobě válečného Willysu MB, u nějž byla nízká hmotnost jedním z hlavních požadavků při zahájení vývoje a u sériových vozidel se pohybovala okolo 1100 kg. Současný model má provozní hmotnost 1820 kg a vyšší.

Dalším velkým cílem je citelné snížení spotřeby paliva, aby bylo možné splnit přísnější federální předpisy, aniž by to mělo negativní vliv na všestranné schopnosti vozu.

Mike Manley v souvislosti s novou generací Wrangleru rovněž zmínil, že jedním z jejích hlavních konkurentů má být i nástupce Land Roveru Defender, u nějž severoamerická firma očekává, že bude silně zaměřen proti jejímu modelu.

Než se dočkáme nového Wrangleru hodlá Jeep současné provedení udržovat konkurence schopné mimo jiné i prostřednictvím speciálních a limitovaný verzí, což velmi dobře dokumentují v loňském roce představené modely Willys Wheeler nebo Wrangler Unlimited Polar.

V současnosti je Wrangler na evropském trhu nabízen se vznětovým motorem 2.8 CRD o výkonu 147 kW a točivém momentu 410 N.m. Alternativou k němu je atmosférický zážehový šestiválec 3.6 V6 Pentastar s výkonem 209 kW a točivým momentem 353 N.m.

Wrangler JK je v pořadí třetí generací, navazující na TJ z let 1997 až 2006 a YJ vyráběný v letech 1987 až 1995. Obě tyto varianty nabízely karoserie pouze s jedním párem dveří, ale několik různých celkových délek a v případě TJ byl k dispozici i model s prodlouženým rozvorem.

Přímým předkem Wrangleru jsou Jeepy CJ, které byly přímo odvozeny od vojenského Willysu MB a jejich označení je zkratkou pro Civilian Jeep. Jejich historie se začala psát v roce 1944 typem CJ-2 a skončila u typů CJ-7 a CJ-8 (prodloužený rozvor) v roce 1986.



Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
Avatar - dolfi
2. 7. 2014 21:35
Re: Blíží se konec
Neblbněte chlapi! ;-)
2. 7. 2014 13:20
Re: Blíží se konec
Tak ono sa budu i dalsie generacie mozno "Wrangler" nazyvat, ale asi sa s "romgator" neda nesuhlasit...bohuzial. Podla mna je to otazka 10-15 rokov a ten eko-terorizmus zahati cestu vsetkemu, koli comu sa Wrangler a jemu podobne auta stali a dlhe roky boli slavne. Ale moc si prajem, aby som sa mylil.
Avatar - Barrichello
2. 7. 2014 08:52
Re: Blíží se konec
Já myslím že neskončí, poptávka po těch vozech stále je. Jen budou lehčí a dostanou modernější převodovky a motory.
Avatar - 3_diamanty
2. 7. 2014 08:15
Re: Blíží se konec
skonci defender aj wrangler -.. a bohuzial tieto legendy nahradia hrkalky do mesta s vycencanymi interiermi a 3 displejmi ktore su ti v terene na ho.vno...... vidina zisku a vobec... ludska nenazranost skazi vsetko krasne na tomto svete... sice uz davno je to v haji ale stale verim v zazrak ze sa stane nieco neuveritelne a vratia sa nam benziny, male kabria, lahke sportiaky, paradne offroady.... ale asi sa nedockam
Avatar - romgator
1. 7. 2014 21:46
Blíží se konec
Jednoho dne i Wrangler zanikne a zůstane již jen legenda. Tak jako vše na světe, se i ten automobilový žene kupředu. A tam asi pro vozy tohoto typu nebude místo.