Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ještě je šance? Zavedení německého mýta se může zkomplikovat

redakce AUTO.CZ
Diskuze (15)
Spolková rada, ve které zasedají zástupci vlád jednotlivých německých zemí, dnes může výrazně zkomplikovat chystané zpoplatnění německých dálnic pro osobní auta.

Bude totiž rozhodovat o tom, jestli uplatní právo námitky, což by zavedení mýtného mohlo přinejmenším o několik měsíců zdržet. Už v září jsou přitom parlamentní volby. Jestli se po nich pro mýtné najde většina, není jasné.

O zavedení mýtného pro osobní auta minulý týden rozhodl Spolkový sněm hlasy velké koalice konzervativní unie CDU/CSU a sociálních demokratů. Německá vláda počítá s tím, že bude zavedeno v roce 2019.

Plán naráží na velký odpor některých sousedních zemí, včetně Česka, ale i na kritiku ve Spolkové radě. Zástupci některých spolkových zemí se obávají především toho, že by paušální zavedení mýtného ohrozilo příhraniční obchod a spolupráci. Trojice výborů Spolkové rady se proto u jedné ze dvou novel, do nichž je mýtné vtěleno, vyslovila pro uplatnění práva námitky a svolání zprostředkovacího výboru.

Jestli jejich návrh při hlasování v plénu projde, není jisté. Pokud by se tak stalo, mohlo by to v důsledku vést až k zablokování celého plánu na zavedení mýtného pro osobní auta.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (15)
1. 4. 2017 20:51
Re: kokotok protestuje proti zavedeni myta v nemecku
To není slovíčkaření. Poplatky a mýto nespadají pod daňový systém. Mnohem jednodušší by bylo, kdyby Němci daň z auta rovnou zrušili, byly by jen poplatky za dálnici a EU by nemohla říct ani popel. Místo toho zavedli slevy, ale konečný dopad je stejný.

Daň z příjmů - slevy na děti a jiné. Tam někteří cizinci také nedosáhnou na slevu, ikdyž u nás daně platí.

Ještě podotýkám, že občanům jiných států nic nebrání si registrovat auta v Německu a používat tytéž slevy jako Němci ;-) Např. Češi podnikající v Německu tuto "výsadu" budou mít také. Takže o diskriminaci cizinců nemůže být řeč. Diskriminace by to byla jen, kdyby slevu dostali jen občané německé národnosti.
1. 4. 2017 18:48
Re: kokotok protestuje proti zavedeni myta v nemecku
Dobře, když dojdou argumenty, tak začínáme slovíčkařit. :-) Tak speciálně "korektně" pro Vás: Němci si od silniční daně odečtou zaplacenou dálniční známku.
Takže pokud trváš nadále na argumentu "Slevy na daních, na které dosáhne jen domácí občan a cizinec ne, máme i my v ČR.", tak prosím o český příklad.
1. 4. 2017 17:40
Re: kokotok protestuje proti zavedeni myta v nemecku
Němci si žádnou daň od daně neodečítají, takže těžko můžu sloužit ;-)
Avatar - WinDiesel
1. 4. 2017 12:38
Re: Wer nutzt, der zahlt.
No Němci ale své vlastní občany zatěžují silniční daní a jaksi v minulosti zapomněli na to, že po jejich dálnicích budou jezdit i cizinci. Nyní z toho jedna politická strana udělala politikum. "Podívejte se jak jsme si došlápli na neplatiče, Vy platící!" Je to jen předvolební snaha při absolutním nedostatku jiných politických témat a i trochu snaha odvrátit pozornost od migrační krize.
Porovnejme: získá se 0,5 mld € a na migrační krizi jde 21 mld €. V obou případech ale jen nas-e-rou hodně domácích lidí a teď i cizinců.
Ovšem jestli ty lidi chtějí z Německa vypudit, tak na to jdou správně.
Rakušáci tuší kde vznikne problém, spousta lidí nyní pojede místo přes Německo přes Rakousko a Švýcarsko, případně přes Itálii. Na Rakousko tedy čeká obrovské zhuštění provozu.
Avatar - WinDiesel
1. 4. 2017 12:31
Re: Wer nutzt, der zahlt.
třeba výpalné?