Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jižní Korea zřejmě poprvé za 24 let doveze více aut z Evropy, než vyveze

redakce AUTO.CZ
Diskuze (4)
Hodnota dovozu aut z Evropy do Jižní Koreje zřejmě letos poprvé za 24 let překoná hodnotu vývozu tamních automobilek do Evropy.

Může za to hlavně zájem o značky luxusních německých automobilek, kterým se daří prorazit kdysi "nedobytnou pevnost" Hyundai Motor a jejích lokálních konkurentů.

Obrat přichází po dohodě o volném obchodu z roku 2011, která zrušila cla na automobily z Evropy. Na jihokorejském trhu se také změnily priority spotřebitelů, kteří byli kdysi velkými patrioty a zahraniční auta se tam někdy stávala i terčem vandalů.

Auta z dovozu měla ještě před deseti lety na celkovém prodeji vozů v Jižní Koreji podíl jenom tři procenta. Nyní je to již rekordních 14 procent. Německá auta mají letos na celkovém prodeji zahraničních aut podíl 71 procent, vévodí jim hlavně značky BMW a Mercedes-Benz.

Hodnota dovozu z Evropy podle údajů tamního celního úřadu stoupla za devět měsíců letošního roku o 60 procent na 4,6 miliardy USD, což je v přepočtu bezmála 102 miliard korun. Vývoz činil 4,4 miliardy USD.

Jižní Korea minulý týden podepsala dohodu o volném obchodu s Čínou, ta se však nevztahuje na auta. To je velká úleva pro místní automobilky, protože odvrací potenciální příliv německých značek aut vyrobených v Číně, a pomáhá tak prozatím Jižní Koreji zůstat jedním z mála světových trhů, kde mají domácí automobilky dominantní podíl. Největší korejská značka Hyundai a její dceřiná společnost Kia zabírají na domácím trhu podíl téměř 70 procent.

Jižní Korea je jedenáctým největším automobilovým trhem světa. Za prvních deset měsíců tohoto roku tam prodej zahraničních automobilek stoupl o 33 procent. Prodej vozů značky Hyundai se zvýšil o tři procenta.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (4)
Avatar - Guttalax
22. 11. 2014 14:44
Re: korejské přísloví
„Když uslyšíš špatné slovo, umyj si uši.“ >:D
Avatar - Guttalax
20. 11. 2014 21:22
korejské přísloví
„Čert to vem, že dům shořel, hlavně že je po štěnicích.“
>:D
20. 11. 2014 11:34
BOHATÝ A NADRŽENÝ = VÝBUŠNÁ KOMBINACE
jj
KOREJEC PRODÁ PÁR AKCIÍ SAMSUNGU... GALAXY UŽ STEJNAK ZA TU PŘEPAL CENU NIKDO NECHCE KDYŽ JE TU LEVNÝ SUPR ČÍNAN a nakoupí pár exotických evropských popelnic [odkaz] na pár let užívání, než mu dojde jak drahý je jejich servis ;-)
No a pak přejde na levný čínský elektromobily [odkaz] od Warrena pokud je ovšem už sám nebude chrlit [odkaz] ;-)
>:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D