Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Joss JP1: Australský supersport představen

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Australský Joss oficiálně představil na domácí půdě v Melbourne prototyp supersportu JP1. Spolu s ním měly premiéru i nové počítačové fotografie.

Zatímco funkční vzorek je vyveden v matné černi, auto na počítačových snímcích je červené. Společnost Joss Developments Limited navíc oznámila podrobnější a přesnější technické údaje. Sériová podoba JP1 (Joss Prototype 1) bude mít před zadní nápravou umístěný celohliníkový motor V6 objemu 6,6 l s přímým vstřikováním. Ten poskytne výkon až 373 kW (507 k). Točivý moment bude přenášet na zadní kola šestistupňová robotizovaná manuální převodovka Albins Zeroshift.

Monokok je vyroben z uhlíkových vláken, stejně jako karoserie, což má za následek skutečně muší hmotnost auta. Ta se pohybuje na hranici 940 kg. Brzdy jsou vpředu šestipístkové, vzadu čtyřpístkové, na všech kolech s vnitřním chlazením. Osmnáctipalcová kola jsou obuta do pneumatik značky Toyo. Dvoumístný supersport měří 4450 mm, je 1860 mm široký a 1100 mm vysoký (či spíše nízký).

Bolid od protinožců bude schopen dosáhnout rychlosti až 360 km/h, z klidu na 100 km/h zrychlí za 3 s, na 160 km/h za 6 s a čtvrt míle (402 m) zvládne pod 11 s. Vznikne ve 25 exemplářích. Cena byla stanovena na rovný půlmilion australských dolarů (necelých 9 milionů Kč). Definitivní název ještě není znám, s největší pravděpodobností se změní.

První skici dnešního JP1 vznikly již před patnácti lety, proto jeho tvary připomínají poslední dekádu 20. století. Společnost Joss Developments založil Matt Thomas o dva roky později (1998). Původní prototyp pak prošel různými zkouškami v roce 2004, nyní se ale zdá, že jeho vývoj konečně spěje do zdárného konce.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)