Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ke zrušení příspěvku ČKP chybí už jenom podpis prezidenta

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Senát schválil novelu o odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla. ČKP varovala, že zrušení příspěvku motoristů zvedne sazby pojistného.

Příspěvek, který platí motoristé České kanceláři pojistitelů (ČKP) za nezaplacené povinné ručení, bude pravděpodobně v lednu zrušen. Senát už novelu o pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla schválil, nyní ji ještě musí posoudit prezident.

Obhájci zrušení argumentovali zejména mimo jiné tím, že příspěvek do garančního fondu vymáhá kancelář mnohdy neoprávněně od těch, kteří již příslušné vozidlo nevlastní. Příčinou jsou takzvané polopřevody automobilů, kdy nový vlastník vozu jej nepřihlásí na sebe. Novela by i takovéto situace měla vyřešit.

Příspěvek, který slouží k úhradě škod z provozu aut bez povinného ručení, platí od roku 2009. Poslanci KSČM původně novelou navrhovali pouze to, aby právo ČKP vymáhat příspěvek zaniklo po třech letech. Poslanci se ale rozhodli příspěvek zrušit s tím, že je jen další sankcí.

Po vlastnících nepojištěných vozidel, kteří způsobili nehodu, mají náhradu škody vymáhat dopravní úřady obcí s rozšířenou působností. Vozidlo nepojištěného vlastníka bude vyřazeno z registru vozidel ve správním řízení.

Ředitel České asociace pojišťoven Tomáš Síkora již dříve varoval, že vzroste počet nepojištěných aut, jichž je nyní asi 120.000. Podle ČKP splatí zhruba 30 procent z nákladů na nepojištěné škody viníci nehod. Zbytek je hrazen z příspěvků za nepojištěné motoristy.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Avatar - Stejsn
19. 12. 2014 15:11
Protože chybí
kontrola. :no: