Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia KND-7: Oprášený koncept Cub se představí v Las Vegas

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Kia North America se na svém facebookovém profilu pochlubila novým konceptem, který se objeví na CES (Consumer Electronics Show) v Las Vegas. Není ale tak úplně nový.

Podle jediné dosud vydané fotografie, kterou se severoamerická Kia dosud pochlubila, se nejedná o nic jiného než loňskou studii Cub. Ta byla představena poprvé ve čtvrtek 28. března 2013 na autosalonu v Soulu. Nový KND-7 se od ní neliší zvenčí vůbec, byť jej nechala automobilka nafotit tak, aby nebyly vidět zadní dveře. Původní Cub představoval „čtyřdveřovým kupé“. Což v praxi znamená, že jde o malý sportovně laděný hatchback, navíc s výklopnou zadní stěnou. Je pravdou, že oba páry bočních dveří se otevíraly proti sobě, stačilo na ně přiložit ruku a okna postrádala rámy. Také klasické B-sloupky chyběly. Design byl dílem týmu vedeného samotným Peterem Schreyerem a vycházel z konceptu skutečného kupé Kee (2007).

Interiér Cubu poskytoval místo čtveřici cestujících na samostatných kožených sedadlech a nechyběla mu centrálně umístěná obrazovka informačního systému, jejíž podoba šla individuálně nastavit. Zpětná zrcátka nahrazovaly kamery a žluté auto s bílým pruhem na karoserii neměřilo ani čtyři metry Jezdilo na devatenáctipalcových kolech. Přední i zadní světla tvořily výhradně diody. Pod přední kapotou trůnil přeplňovaný zážehový čtyřválec 1.6 GDI s výkonem 150 kW a točivým momentem 265 N.m, který přenášela šestistupňová přímo řazená převodovka.

Zdá se, že Kia setřela z původní studie jen prach a představí ji znovu. Co s ní zamýšlí dále, je otázkou. Před deseti měsíci vehementně tvrdila, že produkci neplánuje. Jistě, podobný model by byl vítaným oživením nabídky nejen za mořem. Hlavně si ale jihokorejský výrobce potřebuje takříkajíc přihřát polívčičku, aby se na koncept nezapomnělo. Na volantu totiž měl senzory, které snímaly a zaznamenávaly biorytmy řidiče, zmíněný DIS (Driving Information System) reagoval dokonce na gesta Také mohutný výdech ventilace šlo nastavit dotekem. Cub alias KND-7 má ovšem v této podobě do série hodně daleko.

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
7. 1. 2014 22:19
?
Rozmýšľam, čo s tým chcú akože dokázať? Je to škaredé, nezaujímavé a neprináša nič nového. Dizajn je úplne tuctový a nebyť elektronických serepetičiek, tak novinári ani nemajú o čom písať... :no: