Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia odhalila novinky pro rok 2013

Aleš Dragoun
Diskuze (10)
Kia chystá v příštím roce hotovou smršť nových modelů, ať už se jedná o střídání generací či menší úpravy vzhledu a techniky.

Kia letos uvedla na trh nový Cee'd a v Evropě i sedan Optima. Ještě letos k zákazníkům zamíří také nová generace kombi Cee'd SW, současně s ním facelift SUV Sorento a pařížský autosalon bude místem premiéry velkoprostorové Kie Carens a třídveřového Pro_cee'du.

Tím ale přísun korejských novinek zdaleka nekončí. Hned v lednu roku 2013 se představí nová generace sedanu Forte. Ten se na některých trzích jmenuje postaru Cerato a v Koreji ponese název K3, v Evropě se zatím takový model neprodává.

Kupé Forte Koup a hatchback (příbuzný evropké Kia Cee'd) jej budou následovat v létě, základní verze dostanou zážehový čtyřválec 1,8 l. Technika pochází jinak ze současné Elantry a Cee'du. Aktuální řada se přitom nabízí jen čtyři roky, takže ji Kia nahrazuje relativně rychle.

Menšími úpravami projde i Optima, která je pro nás stále relativní novinkou, přitom ale měla světovou premiéru už v březnu 2010.

V létě se také představí zcela nová Cadenza. Sedan vyšší střední třídy vznikne na platformě Hyundai Grandeur/Azera. Bude se nabízet s motorem 3,5 V6 pohánějícím přední kola. V Evropě se tento model neprodává, naposledy jsme v místních showroomech mohli vidět předchozí model Opirus.

Pozdní léto znamená debut pro druhou generaci crossoveru Soul, který tentokrát bude sdílet mechanické skupiny s modelem Rio. Extravagance a odlišnost zůstanou, zvětší se prostor pro cestující.

Očekává se také příchod velké limuzíny Quoris (v Koreji K9) s vidlicovým šestiválcem 3,8 l o výkonu 246 kW a pohonem zadních kol. Standardem bude osmistupňová převodovka, zřejmě i adaptivní tempomat, hlídač mrtvého úhlu a nechtěného přejetí jízdního pruhu. Koupíme si jej ale možná až v roce 2014, byť jeho podobu již známe.

A co nás čeká v dalších letech? Na zbrusu nové Sorento si budeme muset ještě počkat, nejdříve do roku 2015. I zde jihokorejský koncern uplatní sdílení základních komponentů, Sorento dostane platformu nejnovějšího Hyundaie Santa Fe. Stále se spekuluje o sériové výrobě sportovního sedanu Kia GT, jehož studie byla vystavována na IAA 2011. V útrobách měla zážehový přímovstřikový vidlicový šestiválec 3,3 l s 295 kW, spojený se zadními koly. Šéfdesignér Peter Schreyer nedávno řekl, že za něj lobbuje, ale velcí bossové koncernu dosud nerozhodli, protože si nejsou jisti jeho úspěchem na trhu. Marketingové průzkumy zatím probíhají.

Aleš Dragoun
Diskuze (10)
22. 8. 2012 10:54
Roadster
Nemluvilo se před nějakým časem i o lehkém roadsteru ve stylu MX-5?
21. 8. 2012 17:41
Re: Kto vie?
Dakujem za info ;-)
21. 8. 2012 08:02
Re: Kto vie?
Podle informací dealera by turbo mělo být příští rok. Jedná se o 1,6 T-GDI, který se již montuje do Velosteru. Myslím, že to bude top model, asi s mírnou úpravou podvozku. Zatím se však musí trh trochu nasytit současnými motorizacemi, takže Kia s tím turbem tolik nespěchá a ani tu informaci moc nešíří.
Avatar - Pekelná Micinka
20. 8. 2012 23:59
Re: smrst
Dej mi jednu na dobrou noc, tu o tom jak se jede.. >:-[] >:-[]
Avatar - 3_diamanty
20. 8. 2012 19:14
Re: Kto vie?
otazne je ake turbo to vlastne malo prist..... ak to mala byt nejaka nadupana 1.6tka ktora bude na spici cenovo aj vykonom tak tych sa velmi vela nepreda a tej ani nie je tak skoda, nikomu nebude chybat, otazne je ci to turbo nemalo byt vykonovo mensie a ci nemalo nahradit povedzme zakladnu 1.4ku, sam neviem... viem len tolko ze sa hovorilo o nejakom turbe... vieme ze aj pezot ma turbo THP ale tie tvoria len zlomok predaja nakolko su vykonovo aj cenovo na spici v nizsej strednej aj malej triede....

chcelo by to aj nejaky silnejsi diesel pre optimu a i40tku tusim nejake biturbo by malo prist ale zase som to len kdesi cital a uz dost davno..... uvidime.....

v nizsej strednej tirede a malych autach v podstate hyundaiu a kii ziadne turbo nechyba ak to vezmeme z ciste praktickeho hladiska.... motorova ponuka je dostatocna a uplne pekne zaplna tie najziadanejsie vykonove spektra zakaznikov a to jak benzin tak aj diesel...... skor by to chcelo nieco silnejsie pre uz spominanu i40tku a optimu... tam je motorova ponuka slaba....

predpokladam ze sa to uz skutocne na dalsi rok zmeni.... mozno v zeneve uz konecne pride i40tka a aj optima s niecim silnejsim... drzme palce :yes: