Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia Sorento: Myslí na ekologii

Tomáš Dusil
Diskuze (6)
Nová Kia Sorento získala osvědčení za ekologický přínos. Ten uděluje každý rok od roku 2008 nezávislá organizace TÜV Nord zabývající se technickými kontrolami.

SUV Sorento je tak již 12. modelem korejské značky, které toto ocenění získal. Zmíněný titul jde v souladu se standardem ISO 14040 LCA (Life Cycle Assessment) neboli posuzování životního cyklu.

Metoda LCA pracuje s předpovědí, jaký dopad bude mít vozidlo na životní prostřední po celou dobu jeho aktivního života. Zahrnuje ale také jiné oblasti, zejména vývoj a výrobu. To znamená, že větší šanci získat ocenění mají třeba vozy vyráběné v továrnách s ekologičtějším provozem.

Z testů vyplynulo, že nové Sorento se v porovnání s tím předchozím zlepšilo v parametru „tvorba fotooxidantů“ o necelých 13 procent.

Druhým záměrem automobilky je získat certifikát ISO 50001 ve všech svých globálních výrobních závodech. Sleduje zejména úsporu energie a tedy dopad na životní prostředí.

Co to jsou fotooxidanty

Fotooxidanty neboli POCP (Photochemical Oxidants Creation Potential). Jedná se o metodu sledování množství vyprodukovaného smogu, jenž vzniká nejen při výrobě vozidla, nýbrž i při jeho provozování po celou dobu životního cyklu.

Tomáš Dusil
Diskuze (6)
12. 12. 2014 09:01
Re: pekne auto
ja u sportage nemám rovnou podlahu po sklopení a u ceeda sw ano a v obouch pořád něco vozím, teď sem stěhoval věci, skříně, kufry, krabice atd....v obouch pohoda, takže trošku šikmá plocha vůbec nevadí....asi jen někdo neumí využít prostor a dobře poskládat věci.... :-)
11. 12. 2014 11:03
Re: pekne auto
"MUST-HAVE". Just for info... :-)
Avatar - Ada je zase tady
11. 12. 2014 00:17
Re: pekne auto
Jakmile to není zcela rovné, je to auto pro mne nepoužitelné. Zkus na tu šikmou plochu naskládat krabice, nebo hliníkové kufry s nějakým obsahem..

Ruční brzda je pro mne "MUST DO". V nejhorším případě musí být elektrická brzda manuálně ve stavu bez elektriky odblokovatelná i bez nářadí.

BTW: Současné Sorento jsem si před časem na pár hodin půjčil, a oproti svému 2.0TDI PD byl ten motor 2.0CRDI pocitově neuvěřitelně chcíplý, i když papírově je srovnatelný (oba 380Nm 110/123kW). Takže :no:
Avatar - 3_diamanty
10. 12. 2014 22:19
Re: pekne auto
no v novom sorente dosiahnes maximalne toto [odkaz] ... dalo by sa v tom co to odniest co povies... ziadna tragedia ... takisto prespat pri jazere Tahoe by sa v sorente rozhodne dalo a dokonca by si videl cez stresne okno aj hviezdy .... romantika jak bejk

rucna brzda bohuzial vychadza v takychto velkych autach uz z mody.... prichadza elektricka doba ... tiez ma to netesi neboj

PS: ale vsimol si si vo videu ako rychlo sa na sorente elektricky otvara veko kufra? ved to boli snad 3 sekundy a dvere kufra boli uz zdvihnute hore.... neskutocna rychlost, ved ani rukou tak rychlo kufor neotvoris..... rychlejsie som este u ziadneho auta ktore to ma na elektriku nevidel :yes: len ziram ;-) .. .toto je hodne prakticky detail ... elektricky ale zhodou okolnosti prakticky :yes:

nove sorento zda sa ma nakrocene ( a nielen v USA ) k dalsiemu uspechu... drzim palce :yes:
Avatar - Ada je zase tady
10. 12. 2014 22:00
Re: pekne auto
Okolí jezera Tahoe je moc hezké. Vždycky se mi tam líbilo. Takové Štrbské pleso o délce 30km...

O tom autě jsem se ale moc nedozvěděl. Jen že mu chybí ruční brzda. Ani to, zda už konečně lze sklopit sedáky zadních sedadel aby vznikla rovná ložná plocha :no: